Serier

Danmark har sikret sig 8,2 mio. doser af lovende vaccine fra USA

Covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson forventes at kunne blive godkendt i februar.

Corona rammer verden
Danmark har sikret sig i alt 8,2 mio. doser af den amerikanske covid-19-vaccine fra Johnson & Johnson, der dog ikke er godkendt til brug i EU endnu. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Det amerikanske firma Johnson & Johnson har foreløbig kunnet melde om meget lovende resultater for sin covid-19-vaccine.

Og det er sød musik i danske sundhedsmyndigheders ører. For Danmark har allerede sikret sig 8,2 mio. doser af netop denne vaccine.

I en midtvejsundersøgelse blandt 805 forsøgspersoner viste det sig, at 90 pct. blev immune efter at have modtaget vaccinen fra Johnson & Johnson.

Og bivirkninger som feber, muskelsmerter og ømhed omtaler forskerne bag ikke som noget problem af betydning ifølge New England Journal of Medicine.

Inden månedens udgang forventer Johnson & Johnson at have virkningsdata fra en endnu større undersøgelse klar.

Mens effektiviteten altså foreløbig ligger i den bedste ende blandt godkendte vacciner fra Moderna og Phizer, så udmærker Johnson & Johnsons vaccine desuden ved, at den kun kræver ét stik, og at den ikke behøver at blive opbevaret ved så lave temperaturer som flere øvrige vacciner på markedet.

Johnson & Johnson vil i sine større undersøgelser forsøge at påvise, at vaccinen er så effektiv og holdbar, at et enkel dosis pr. patient er nok.

»Sandsynligheden for gode resultater er forhåbentlig meget høj,« siger videnskabelig chef Paul Stoffels ifølge Reuters.

Johnson & Johnsons covid-19-vaccine er dog endnu ikke godkendt i til brug i EU-lande, men amerikanerne forventes at kunne have sin formelle ansøgning til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) klar til godkendelse i februar.

Op mod 70 pct. af befolkningen skal vaccineres, før man kan tale om, at der er opnået flokimmunitet i Danmark.

Aktuelt er 2,78 pct. af den danske befolkning nu i gang med eller færdige med at blive coronavaccineret. Det svarer til 162.328 borgere.

I alt har Danmark ifølge oversigten forhåndsaftaler om vacciner til i alt 23 millioner borgere. Aftalerne er indgået med seks forskellige producenter.

Når en coronavaccine er sendt til godkendelse i EU, er det EMA’s opgave at granske vaccinen. Hvis EMA anbefaler, at vaccinen bliver godkendt, skal EU-Kommissionen efterfølgende endeligt godkende vaccinen.

EU-Kommissionens godkendelse regnes som en formalitet. Når den godkendelse er givet, må en vaccine bruges i EU’s medlemslande. Herunder Danmark.

Foreløbig er to vacciner godkendt til brug i EU. Det gælder vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna. De er begge taget i brug i Danmark.

En vaccine udviklet af selskabet AstraZeneca i samarbejde med Oxford University bliver vurderet af EMA i slutningen af januar.

BRANCHENYT
Læs også