Erhverv

Billund Lufthavn vil have togforbindelse til Aarhus

Billund Lufthavn ønsker en batteridrevet togforbindelse igennem Østjylland direkte til lufthavnen.

Den administrerende direktør i Billund Lufthavn, Jan Hessellund, har en ambition om at forbinde Vestdanmarks internationale lufthavn med østjylland i et jernbanenet drevet af et batteritog. Foto: Joachim Ladefoged. Tanken er, at togstrækningen skal forbinde Billund Lufthavn med Jelling eller Gadbjerg og fortsætte til Lindved, Horsens, Skanderborg og Aarhus.
Foto: Billund Lufthavn

Midt i Vestdanmark ligger den internationale lufthavn i Billund, som nu vil gøre det nemmere for især østjyderne at komme på vinger. Billund Lufthavn har nemlig løftet sløret for ambitionen om en ny jernbanestrækning, der skal forbinde lufthavnen via Jelling eller Gadbjerg og videre til Lindved, Horsens, Skanderborg og Aarhus.

Det skriver Billund Lufthavn i en pressemeddelelse.

Det er tanken, at passagererne skal rejse med et batteridrevet tog på strækningen, der på 55 minutter vil forbinde Aarhus med Billund. Men planen møder kritik fra økonomiske eksperter.

Ifølge pressemeddelelsen går kritikken på det økonomiske aspekt: Det giver dårlig samfundsøkonomi, og det kan meget bedre betale sig at indsætte busser i stedet for togene, lyder kritikken.

Ifølge administrerende direktør i Billund Lufthavn Jan Hessellund er det en ensidig holdning, der vender det blinde øje til danskernes ønsker, og samtidig tager de økonomiske eksperter ikke det faktum med, at bedre infrastruktur til en lufthavn vil øge den internationale tilgængelighed, mener han.

»Kritikpunkterne er ikke nye. De kommer hver gang, vi taler om forbedringer af national infrastruktur med tog i Jylland. Den måde samfundsøkonomien bliver beregnet på giver næsten kun god samfundsøkonomi i hovedstaden. Kan vi undvære alle andre togstrækninger? Eller vil vi opgradere der, hvor der potentielt kan være endnu flere passagerer, end der er på flere steder af hovedstrækningen,« spørger Jan Hessellund.

Direktøren understreger desuden, at lufthavnen servicerer næsten alle større vestdanske byer med ferierejser og forbindelser til det internationale marked.

»Billund Lufthavn dækker ikke kun én storby. Næsten alle de store vestdanske byer ligger i Billund Lufthavns optageområde, og med vores forslag til en tillægsstrækning – til den allerede politisk besluttede strækning mellem Billund-Jelling/Gadbjerg – vil både Horsens, Skanderborg og Aarhus få direkte adgang med tog til en international lufthavn på under en time fra Aarhus,« lyder det fra Jan Hessellund i pressemeddelelsen.

Med ønsket om et grønnere alternativ til de eksisterende busforbindelser til lufthavnen, undrer direktøren sig over, at ideen bliver mødt af kritik og spørger:

»Hvordan kan vi både vende det blinde øje til den grønne omstilling, der er i det her tiltag og det store ønske for en bane blandt borgerne på baggrund af en regnemodel, der heller ikke tager højde for værdien af den øgede internationale tilgængelighed som togstationen ved lufthavnen vil skabe?«

BRANCHENYT
Læs også