Erhverv

Mærsk forkæler aktionærerne: A.P. Møller Holding sælger drypvist ud af aktier

Mærsk-familiens pengetank A.P. Møller Holding deltager lige nu i A.P. Møller - Mærsks tilbagekøbsprogram. På syv uger har pengetanken solgt aktier for 421 mio. kr.

Robert Mærsk Uggla og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der her ses henholdsvis i midten og til højre, sidder for bordenden i A.P. Møller Holding, som i øjeblikket sælger aktier for et milliardbeløb i forbindelse med et aktietilbagekøbsprogram i A.P. Møller - Mærsk. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Det går forrygende hos Danmarks største virksomhed A.P. Møller - Mærsk.

Fragtraterne er rekordhøje, og aktiekursen i Mærsk bevæger sig i disse dage omkring alletiders bedste niveau. Derfor har A.P. Møller - Mærsk endnu engang valgt at forkæle aktionærne med et aktietilbagekøbsprogram til en værdi af op mod 10 mia. kr.

Aktietilbagekøb
  • Aktietilbagekøb er en metode virksomheder kan bruge til at returnere penge til aktionærerne
  • Et aktietilbagekøb foregår ved, at virksomheden køber sine egne aktier tilbage. Typisk foregår det på børsen eller gennem en storinvestor, der ønsker at afhænde sine aktier. Disse aktier annulleres enten eller holdes internt i virksomheden som såkaldte “treasury shares”
  • Når mængden af udestående aktier nedbringes, betyder det, at de resterende aktier modtager en større del af indtjeningen. De resterende aktier vil altså alt andet lige blive mere værd efter, at virksomheden har tilbagekøbt egne aktier
Kilde: Investeringsbloggen

Første fase af programmet har været igang siden den 1. december. Det har hidtil ført til, at Mærsk-familiens pengetank A.P. Møller Holding har solgt Mærsk-aktier for 421 mio. kr., viser Finans' gennemgang af fondsbørsmeddelelser.

Salget af aktier sker drypvist og i små portioner. Én gang om ugen i de seneste syv uger er der tikket en fondsbørsmeddelelse ind om, at A.P. Møller Holding har solgt en portion A- og B-aktier i A.P. Møller - Mærsk »pro rata«.

Det betyder, at A.P. Møller Holding løbende sælger ud af aktierne, så familieselskabet forholdsmæssigt stadig har den samme ejerandel af Mærsk. En manøvre, som familien også har brugt ved tidligere tilbagekøbsprogrammer.

A.P. Møller Holding ejer knap 42 pct. af A.P. Møller - Mærsk. Dermed har Mærsk-familiens pengetank udsigt til at sælge Mærsk-aktier for lidt over 4 mia. kr. over det næste års tid, hvor aktietilbagekøbsprogrammet løber.

Tilbage i december forklarede Jan Nielsen, investeringschef i A.P. Møller Holding, hvad selskabets bugnende kistebund skulle bruges på.

»Lige nu går det rigtig godt i A.P. Møller-Mærsk, og det betyder, at vi får flere penge ind som følge af udbytter og aktietilbagekøb. Derfor har vi travlt herinde med at geninvestere dem i virksomheder,« sagde han.

Én af de investeringer, der er lavet for nylig, var A.P. Møller Holdings opkøb af emballagekoncernen Faerch Group for 14 mia. kr.

A.P. Møller Holdings salg af aktier sker til den »volumenvægtede gennemsnitlige købskurs« i markedet, så kurspåvirkningen holdes nede.

For bordenden i A.P. Møller Holding sidder Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og hendes søn Robert Mærsk Uggla som henholdsvis formand og adm. direktør.

Læs også
Top job