Serier

Priserne på coronavacciner er eksploderet på "the dark web"

Der er nogle, som forsøger at skyde genvej til en hurtig vaccination mod covid-19.

Corona rammer verden
Efterspørgslen efter coronavacciner er stigende i internettets mørkeste afkroge. Foto: Tingshu Wang/Reuters

Diverse coronavacciner bliver i øjeblikket lanceret i store dele af verden i et tempo, der sjældent er set.

For nogle går det dog ikke hurtigt nok, og derfor er der opstået et marked for den eftertragtede vaccine på internettets mørke sider - populært betegnet som ”the dark web”.

Mulig handel med coronavaccinen i internettets mørkeste afkroge blev allerede set tilbage i december, men ifølge it-virksomheden Check Point er der langt fra blevet lagt en dæmper på de kriminelles illegale forretninger.

Resultaterne af en ny rapport fra Check Point tyder nemlig på, at efterspørgslen på vaccinerne er steget betragteligt.

Rapporten peger på, at antallet af vaccineannoncer er steget med 400 pct., mens priserne også er fløjet i vejret med en stigning fra 250 dollars til 500 dollars.

»Til trods for at der tidligere har været advarsler om covid-19-vacciner på det mørke net, så virker det alligevel til, at interessen for at handle med de kriminelle er stigende,« siger Niels Zimmer Poulsen, der er chef for sikkerhedsingeniørarbejdet hos Check Point, i en pressemeddelelse og uddyber:

»Som med alle andre produkter hænger efterspørgsel og pris nemlig sammen. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange folk, som gerne vil frem i køen, og selvom prisen er høj, så håber de på, at et køb på det mørke internet kan sikre den eftertragtede vaccination hurtigere.«

Selskabet, der beskæftiger sig med it-sikkerhed, har i forbindelse med researchen til rapporten selv forsøgt at handle med de kriminelle annoncører på det mørke internet. Det har dog - som forventet - ikke været med stor succes.

Ifølge firmaet er langt størstedelen af annoncerne nemlig falske.

»Vores analytikere har faktisk forsøgt at bestille en vaccine, hvortil sælgeren bad om betaling i bitcoins, der ikke kan spores. Efter flere henvendelser er pakken stadig ikke kommet, og sælgerens konto er blevet slettet. Det lader derfor til, at størstedelen af de udbudte vacciner slet ikke eksisterer,« fortæller Niels Zimmer Poulsen og fortsætter:

»Skulle man modtage en pakke med, hvad der ligner en covid-19-vaccine, er der en stor risiko for, at den er falsk, og den kan i værste fald være skadelig for mennesker at benytte. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at folk ikke benytter sig disse tilbud på nettet.«

Læs også
Top job