Direktører blev undersøgt for cv-fusk: Det fik Adidas-topchef Kasper Rørsted til at finde rettepennen frem
Adidas-topchef Kasper Rørsteds cv stemte ikke overens med virkeligheden, og såvel Nestlé som Adidas har nu rettet oplysninger om Rørsteds uddannelsesmæssige baggrund på deres hjemmesider.
En af de højest placerede danskere i internationalt erhvervsliv, koncernchef i Adidas Kasper Rørsted, har i årevis haft så meget uorden i sit cv, at hans nuværende arbejdsgivere ikke har været i stand til at formidle korrekte oplysninger om hans uddannelsesmæssige baggrund.
Således har det af fødevarekoncernen Nestlés hjemmeside fremgået, at Kasper Rørsted, der også sidder i Nestlés bestyrelse, har færdiggjort International Business Studies på Copenhagen Business School i Danmark.
Nestlé bestyrelse.pdf
På Adidas’ hjemmeside har det fremgået af Kasper Rørsteds cv, at han i 1985 blev uddannet fra »International Business School« i Danmark, hvilket på engelsk er fagtermen for en erhvervsuddannelse på universitetsniveau.
Men i virkeligheden er Kasper Rørsted uddannet akademiøkonom fra det, der i dag hedder Niels Brock Business College, der ikke tilbyder uddannelse på universitetsniveau.
Ifølge rekrutteringsekspert Morten Ballisager, der er ejer og direktør i Konsulenthuset Ballisager, stiller cv-rodet spørgsmål ved Kaspers Rørsteds troværdighed.
»Nu kender jeg ikke baggrunden for den udbredte misforståelse og overvurdering af Rørsteds uddannelsesbaggrund. Men alene usikkerheden kan påvirke en karriere ganske meget. For der vil klæbe sig en lille mistanke til vedkommende i forhold til at pynte sig med lånte fjer. Dermed sættes der spørgsmålstegn ved troværdigheden, og det er gift for en topleders omdømme,« siger Morten Ballisager.
Cv’erne lå på de to multinationale koncerners hjemmesider, indtil Kasper Rørsted sidste år blev konfronteret af den tyske journalist Tim Gökalp, der researchede på en historie om cv-fusk blandt topcheferne hos Tysklands største virksomheder.
Ifølge Kasper Rørsted var der i cv’et på Nestlés hjemmeside tale om en klar fejl.
»Da vi fik henvendelsen fra journalisten, meddelte vi, at der var sket en fejl. Og den korrigerede vi med det samme,« siger Kasper Rørsted.
Siden Kasper Rørsted i januar 2018 blev udpeget til Nestlés bestyrelse, har den schweiziske fødevaregigant haft cv’et med de fejlagtige oplysninger liggende, og de lå fortsat på hjemmesiden, da den tyske journalist henvendte sig til Kasper Rørsted i februar 2020.
Også Adidas har efterfølgende ændret ordlyden i Rørsteds cv fra International Business School til »Copenhagen Business College«, hvis fulde navn er Niels Brock Copenhagen Business College.
»Der stod School of International Business på mit eksamensbevis. Da journalisten bragte det op, tænkte jeg, at jeg har jo ikke været hjemme i 30 år. Jeg gik så ind og så, at jeg åbenbart ikke kunne skrive School of International Business, for det hed det jo ikke længere. Skolen havde jo ændret sit navn i mellemtiden,« forklarer Kasper Rørsted.
Ifølge Anya Eskildsen, der har været adm. direktør for Niels Brock siden 2004, har uddannelsesinstitutionen aldrig markedsført sig som International Business School, som der stod på Kasper Rørsteds cv hos Adidas. En betegnelse, der ville have signaleret, at Niels Brock leverede en uddannelse på universitetsniveau, hvilket ikke er tilfældet.
»Den internationale opfattelse af en business school er, at det er en uddannelsesinstitution på universitetsniveau. Enten som et selvstændigt universitet eller en del af et større universitet som eksempelvis Harvard Business School,« forklarer Wilbert van der Meer, der er sekretariatschef for uddannelse og kvalitet på Copenhagen Business School.
Hos Adidas fastholder koncernens mediechef, at brugen af »International Business School« på Kasper Rørsteds cv var helt efter bogen.
»Hr. Rørsted har en grad fra Niels Brock Copenhagen Business College, der stadig brugte navnet Niels Brocks School of International Business i 1985, da hr. Rørsted fik sin eksamen. På den måde var Rørsteds officielle cv korrekt,« skriver Claudia Lange i en e-mail til Finans.
De to arbejdsgivere er ikke de eneste, der har fået en fejlagtig opfattelse af Rørsteds uddannelsesmæssige meritter. En artikelsøgning viser, at fejlen optræder i stribevis af artikler i ind- og udenlandske medier i perioden fra 2012 og frem til Rørsteds indtræden i Nestlés bestyrelse i foråret 2018.
Internationalt bragte både den toneangivende franske avis Le Monde og konsulentfirmaet McKinsey på sin hjemmeside lange artikler om Kasper Rørsted, hvori der stod, at han var uddannet fra Copenhagen Business School.
Andre udenlandske medier har bragt mindre artikler og omtaler med samme forkerte information. Også i Danmark har Børsen, Berlingske og Jyllands-Posten skrevet, at Rørsted var uddannet fra Copenhagen Business School.
Men fejlen er ifølge Kasper Rørsted hverken hans skyld eller ansvar.
»Jeg deltager i artikler hver eneste uge. Mange gange ser jeg dem ikke. Det er ikke mit job at korrigere. Og jeg sender ikke et korrektiv, hver eneste gang der er sket en fejl,« siger Kasper Rørsted.
Det er ifølge direktør Morten Ballisager en dårlig holdning for en topleder.
»Set med rekrutteringsbriller bør Rørsted helt afgjort læse, hvad der skrives om ham. Tænk, hvis der blev skrevet noget fejlagtigt, som kunne skade hans omdømme eller spænde ben senere i karrieren,« siger Morten Ballisager.
I Kraks Blå Bog har Kasper Rørsted selv forfattet sit CV. Her står der, at han er uddannet civiløkonom i 1985.
Ifølge adm. direktør Anya Eskildsen fra Niels Brock har man aldrig kunnet uddanne sig til civiløkonom på Niels Brock, kun til akademiøkonom. Et ord, der er afledt af, at Niels Brock er et handelsakademi, der uddannelsesmæssigt rangerer under et universitet. Og det var som nævnt den titel, som Kasper Rørsted forlod skolen med.
Kasper Rørsted forsvarer dog sin brug af titlen civiløkonom i Kraks Blå Bog.
»Det er rigtigt, at det hed akademiøkonom dengang. Et par år senere skrev de, at en akademiøkonom modsvarer en bachelor. Og hvis du sammenligner uddannelser, modsvarer en bachelor en HA fra en handelshøjskole i Danmark. Og en HA er en civiløkonom. Derfor jeg skrev det,« siger Kasper Rørsted.
Morten Ballisager finder topchefens fortolkning af sin uddannelse uheldig.
»At oversætte sin uddannelse som akademiøkonom til en civiløkonom virker decideret klodset,« siger Morten Ballisager.