Erhverv

Erhvervsliv ånder lettet op over udsigt til nye indrejsekrav

Et forslag om skærpede rejserestriktioner hastebehandles i de kommende dage i Folketinget, og det ser ikke så sort ud for erhvervslivet, som Dansk Industri i første omgang havde gruet for.

Justitsminister Nick Hækkerup kunne tirsdag meddele, at der tegner sig et bredt flertal for hastebehandling af et forslag om krav om test og isolation for personer, herunder danske statsborgere, der rejser ind i Danmark .Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021.

Politikerne har lyttet. Sådan lyder konklusionen fra erhvervsorganisationen DI, som havde frygtet, at nye krav om isolation ved indrejse til Danmark ville ramme erhvervslivet hårdt.

Justitsminsteriet har tirsdag meddelt, at der er politisk flertal bag skærpede restriktioner ved indrejse til Danmark.

De indebærer krav til både danske og udenlandske statsborgere om en ti dage lang karantæne eller en negativ PCR-test foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.

Udsigten til de nye indrejsekrav fik i første omgang Dansk Industri til at frygte, at det ville ramme virksomheder med medarbejdere, der ofte krydser grænsen.

Men i det nye forslag ligger der ifølge Justitsministeriet også flere undtagelser, som tilgodeser erhvervsfolk

Blandt andet vil personer med bopæl i grænselandet og personer, der ofte krydser grænsen som led i varetagelsen af deres arbejde, være undtaget.

Også udlændinge, der rejser ind i landet med henblik på at udføre arbejde, levere varer eller andet vil heller ikke være omfattet kravet om isolation.

For både danske og udenlandske erhvervsrejsende, der arbejder under isolationen, er der dog krav om isolation, når personerne ikke varetager deres arbejde eller i øvrigt udføre opgaver, der ikke kræver fysisk tilstedeværelse i virksomheden.

»Vi har stor forståelse for nødvendigheden af at undgå smitteimport. Jeg vil gerne kvittere regeringen og partierne bag aftalen for at have lyttet til erhvervslivets alvorlige bekymringer,« siger branchedirektør i DI Michael Svane i en kommentar.

»Og så er det afgørende, at der sættes en udløbsdato. Disse restriktioner må ikke gælde én dag mere end højst nødvendigt.«

Forslaget til de skærpede rejserestriktioner hastebehandles i de kommende dage i Folketinget, så lovforslaget kan træde i kraft efter planen i midten af næste uge.

Det sker efter der i den seneste tid har været historier fremme om personer, som ikke efterlever sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at gå i isolation efter en rejse i udlandet.

Der har også været flere eksempler på danskere, der er indrejst til Danmark med negative covid-19 testsvar, der har vist sig alligevel at være smittede.

»Nye og formodentlig mere smitsomme virusvarianter fra udlandet er i øjeblikket den største trussel mod vores kontrol med coronaepidemien i Danmark. Derfor er vores vigtigste opgave lige nu i videst muligt omfang at forhindre, at nye virusvarianter bringes ind i landet,« udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

»Siden den 9. januar, hvor vi sidst strammede tiltagene for indrejsende og indførte forbud mod at flyve med passagerer, som ikke er testet negativ for corona, er 36 coronasmittede rejst ind i Danmark fra Dubai. Vi kan desværre se, at de nuværende anbefalinger om test og isolation for hjemrejsende ikke er tilstrækkelige.«

Overholdes indrejsekravene ikke, straffes man første gang med en bøde på 3.500 kr.

»Men i gentagelsestilfælde vil bøden være større, og i sidste ende vil det kunne føre til fængsel,« siger justitsministeren.

Dansk Arbejdsgiverforening, DA, gør ligesom DI opmærksom på, at mange virksomheder er afhængige af såkaldte grænsependlere, der fx bor i Padborg eller Malmø, men arbejder inden for de danske grænser.

Antallet af lønmodtagere, som pendler til Danmark for at arbejde udgjorde ifølge DA før coronakrisen ca. 55.000 personer, hvilket er en stigning på 17 pct. i forhold til andet. kvartal 2013.

I samme periode steg den samlede lønmodtagerbeskæftigelse med 10 pct.

BRANCHENYT
Læs også