Erhverv

Jan Lehrmann er den eneste i "Løvens Hule", der kun bruger egne penge

I tv-programmet "Løvens Hule" er der langt flere løver, end man tror. Jan Lehrmann er den eneste, der de seneste sæsoner alene har investeret egne midler. Men snart åbner han døren for nye medinvestorer.

Jan Lehrmann investerer som den eneste i "Løvens Hule" på vegne af kun sig selv.

I det populære DR-program ”Løvens Hule” er der langt flere investorer end de fem, som toner frem på skærmen.

Både Mia Wagner, Jesper Buch, Jacob Risgaard og Christian Arnstedt investerer på vegne af en gruppe medinvestorer i deres respektive investeringsselskaber.

De mange medinvestorer i "Løvens Hule"
Så mange medejere er der i de selskaber, som bliver brugt til at investere i virksomheder fra ”Løvens Hule”:
  • Nordic Female Founders (Mia Wagner): Tre investorer
  • Guerilla Capital (Jesper Buch): Fem investorer
  • Entertainment Trading (Jacob Risgaard): Tre investorer
  • Blazar (Christian Arnstedt): Tre investorer
  • Lehrmann Ventures: Én investor

Men én af løverne klarer finansieringen på egen hånd og har nu gennem tre sæsoner investeret alene for egne midler. Det er Jan Lehrmann, der er bestyrelsesformand i butikskæden Normal, medstifter af Bilbasen og tidligere adm. direktør i Benjamin Media.

»Jeg har den dybeste respekt for de andre løver og de dygtige hold, de laver deres investeringer med. Men det er korrekt, at jeg er den eneste i ”Løvens Hule”, som alene bruger egne penge på investeringerne. Det er dog ikke sådan, at jeg sidder alene med investeringerne, for jeg har et godt team omkring mig, som tilfører en masse kompetencer til de virksomheder, hvor vi investerer,« siger han.

Jan Lehrmanns ”Løvens Hule”-investeringer er placeret i selskabet Lehrmann Ventures, hvor han har to fuldtidsansatte. Det er investeringsansvarlig Martin Laursen og finansdirektør Carina Lüth Vienberg.

Faktisk er det om lidt slut med, at Jan Lehrmann ikke har medejere i Lehrmann Ventures. For netop de to nøglemedarbejdere skal inden for en overskuelig fremtid have en ejerandel hver i Lehrmann Ventures.

»Jeg har investeret for mine egne midler i 10 år og ikke kun de seneste tre år i ”Løvens Hule”. Men nu vil jeg snart gøre det hele lidt anderledes. Jeg vil gerne kunne tiltrække og fastholde de bedste til mit investeringsselskab, og at give dem en gulerod i form af en ejerandel er en måde at gøre det på. Sammen kan vi flytte de investeringer, Lehrmann Ventures har lavet, i en endnu mere positiv retning,« siger Jan Lehrmann, der fortæller, at der dog stadig vil blive investeret for hans penge.

Men hvad har fordelen og ulempen så været for Jan Lehrmann ved hidtil kun at have investeret penge på egne vegne og ikke andres?

»Jeg er rigtigt glad for at have friheden til kun at investere, når jeg føler, det er helt rigtigt på både det menneskelige og professionelle plan. Ulempen ved at investere for andre er presset ved at skulle lave deals. For sådan et ansvar har typisk en udløbsdato, så pengene skal investeres ret hurtigt. Det er, hvad jeg vil kalde et dealpres, og det er jeg ikke vild med. Når det er sagt, står man som investor altid til ansvar for sin investering, om man er alene eller sammen med andre. For man skal jo stadig hjælpe den virksomhed, der investeres i,« siger han.

Jan Lehrmann investerede knap 5 mio. kr. i otte virksomheder i de første to sæsoner af ”Løvens Hule”, hvor han deltog. I dette års udgave er det også blevet til flere investeringer, men alle disse er endnu ikke kendt.

Investeringsstrategien bliver der ikke lavet om på i Lehrmann Ventures, blot fordi han snart får nye medinvestorer i selskabet.

»Vi vil gerne spille en aktiv rolle i de virksomheder, vi investerer i. Enten gennem bestyrelsesposter eller i et advisory board. Det betyder også, at tid er en knaphedsressource. Derfor vil vi stadig holde fast i en strategi, hvor vi laver færre investeringer, men til gengæld for større beløb,« siger Jan Lehrmann.

Mens Jan Lehrmann har samlet sine investeringer fra ”Løvens Hule” i Lehrmann Ventures, er hans investeringer i virksomheder som Normal, Mybanker og Plecto placeret i holdingselskabet Lehrmann Family.

I Lehrmann Family var der efter seneste regnskabsår en egenkapital på 349 mio. kr.

Læs også