Serier

SMV'ere har ubetalt moms for et tocifret milliardbeløb

Coronakrisen har resulteret i, at små og mellemstore virksomheder skubber en milliardstor momsregning foran sig.

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov præsenterede fredag nye tiltag til dansk erhvervsliv.  Foto: Mikkel Hørlyck

Knap 64 mia. kr.

Sådan lyder det samlede beløb, som små og mellemstore virksomheder ifølge Skatteministeriet de seneste mange måneder har skubbet foran sig og nu står til at skulle indbetale i moms den 1. marts 2021.

Beløbet er opstået i forbindelse med, at regeringen af flere omgange har givet små og mellemstore virksomheder mulighed for at udskyde momsbetalingen under coronakrisen.

Fredag slog Morten Bødskov fast, at det ikke længere bliver muligt for små og mellemstore virksomheder at skubbe momsbetalingen foran sig.

I stedet har regeringen foreslået en ny momslåneordning, der efter planen åbner for ansøgninger i anden halvdel af marts.

Til trods for at muligheden for lån først falder efter betalingsdatoen, mener Morten Bødskov ikke, at det vil tvinge virksomheder, der har det svært, i konkurs.

»Jeg føler mig ret overbevidst om, at der med ordningen er et godt grundlag for virksomhederne for at tale med deres bank eller pengeinstitut og få tilrettelagt betalingen. Udsigten er så modsat i banken kan få et rentefrit lån i 10,5 måned. Det er også noget, der tæller på bogen i den konkrete virksomhed,« sagde han på pressemødet fredag.

Flere gange tidligere har regeringen givet små og mellemstore virksomheder mulighed for at udskyde momsbetalingen i forbindelse med coronakrisen.

Det har bl.a. betydet, at mellemstore virksomheder ikke har skullet betale moms for tredje kvartal 2020 den 1. december som vanligt, mens små virksomheder har fået udskudt deres betaling af moms for første halvår af 2020 til den 1. marts i år.

Skatteministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at det ikke har været muligt at udskyde betalingsfristen for små og mellemstore virksomheder. Derfor er den nye låneordning blevet iværksat.

Samlet har regeringen givet 300 mia. kr. i ekstra likviditet til virksomheder og udbetalt hjælpepakker for 28 mia. kr. under coronakrisen.

Læs også
Top job