Erhverv

Den tredje vaccine får grønt lys i EU

EU-kommissionen har fredag godkendt endnu en vaccine til godkendelse i EU.

Astrazeneca og Oxford University har lavet en vaccine, der har været brugt i bl.a. Storbritannien siden begyndelsen af januar 2021.  
Foto: AFP.

EU-landene får adgang til flere vacciner, efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, fredag anbefalede EU-kommissionen at udstede en såkaldt betinget markedsføringstilladelse til en covid-19-vaccine fra Astrazeneca/Oxford University.

Den betingede tilladelse blev givet få timer senere, og den indebærer, at der fortsat indsamles data og udføres yderligere forsøg, ligesom EMA løbende overvåger vaccinens effekt og sikkerhed.

Godkendelsen betyder, at vaccinen kan benyttes af alle over 18 år, også selv om dataene for, hvordan den virker på folk over 55 år, er utilstrækkelige.

De foreløbige erfaringer sandsynliggør dog, at den også vil beskytte de ældre aldersgrupper, og derfor kan den anvendes, konkluderer EMA.

De manglende testresultater har været et af de store spørgsmål, der har omgærdet vaccinen fra Astrazeneca op til behandlingen i EMA.

Torsdag meldte en særlig ekspertgruppe i Tyskland ud, at folk over 65 år ikke bør vaccineres med Astrazenecas vaccine på grund af manglende data.

De danske myndigheder har ikke villet forholde sig til dette, før vaccinen er godkendt.

Et andet spørgsmål har angået vaccinens effektivitet.

EMA opgør effektiviteten til cirka 60 pct., hvilket skal ses i lyset af, at de to vacciner, der allerede er godkendt i EU, har en effektivitet på helt op til 95 pct.

Det har fået flere til at foreslå, at de mest effektive vacciner forbeholdes de grupper, der har størst risiko for at blive alvorligt syge eller for at dø af covid-19.

De billigste på markedet

Vaccinen er udviklet på Oxford University, der allierede sig med Astrazeneca for at få adgang til tilstrækkelig produktionskapacitet.

Universitetsforskerne betingede sig ifølge BBC, at Astrazeneca skulle producere vaccinerne på nonprofitbasis, og ifølge en lækket prisliste er vaccinerne de suverænt billigste på markedet.

Dertil kommer, at de kan transporteres og opbevares ved køleskabstemperatur, hvilket gør dem nemmere at håndtere i forhold til f.eks. vaccinen fra Pfizer-Biontech, der skal opbevares i specialfrysere med temperaturer på -60 til -90 grader.

Mens vaccinerne fra Pfizer og Moderna bygger på såkaldt mRNA-teknologi med arvemateriale fra en coronavirus, er den nye vaccine baseret på et svækket og ufarligt forkølelsesvirus fra en chimpanse.

Dette virus har forskerne tilført et kunstigt fremstillet dna med opskriften på coronavirussens spikeprotein, som, når det sprøjtes ind i kroppen, lærer kroppen at aktivere immunsystemet, når det møder en rigtig coronavirus.

Alle tre vacciner kræver to indsprøjtninger per person – i Astrazenecas tilfælde med fire til tolv ugers mellemrum. Danmark har bestilt 5,2 mio. doser af Astrazeneca på forhånd og havde forventet at få leveret 650.000 doser i februar og marts.

Efterfølgende har producenten udløst rasende protester fra EU’s medlemslande ved at varsle reducerede leverancer på grund af kapacitetsproblemer, og p.t. forventer de danske sundhedsmyndigheder i stedet at modtage omkring 300.000 doser i 1. kvartal.

Astrazeneca forventer at offentliggøre data i næste uge om vaccinens effekt over for muterede coronavira.

Flere andre vaccineleverandører har konstateret faldende effekt over for en sydafrikansk variant.

Fredag offentliggjorde medicinalfirmaet Johnson & Johnson testresultater, der viste, at firmaets vaccine havde vist en effektivitet på 72 pct. i USA, men kun 57 pct. i Sydafrika.

Johnson & Johnson-vaccinen adskiller sig ved, at man kun skal have en dosis, og EU har forhåndsreserveret 400 mio. doser fra firmaet. Det er dog uvist, hvornår den kan godkendes.

Sundhedsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at der i løbet af den kommende uge vil blive taget stilling til, hvilke målgrupper der skal tilbydes de tre nu godkendte vacciner.

»Danmark er kommet godt i gang med at vaccinere, men vi står jo som bekendt i en situation, hvor vi desværre ikke har modtaget den mængde vacciner, som vi var blevet lovet. Derfor er det en meget velkommen nyhed, at vi nu har en tredje godkendt vaccine. Nu håber jeg bare, at vi meget snart vil modtage de første leverancer, så vi kan få rullet tilbuddet om vaccination ud til endnu flere,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Læs også
Top job