Erhverv

Private virksomheder skal sætte turbo på vaccination af danskerne

Forsinkelser i vaccineleverancer kan føre til, at der senere skal vaccineres ekstra mange danskere på kort tid.

Artiklens øverste billede
Regionerne beder private virksomheder om hjælp til at kunne vaccinere borgerne inden 4. juli 2021. Foto: Jack Guez/AFP

Planen om at vaccinere de voksne danskere inden den 4. juli kan komme under så meget pres, at regionerne vil bede private virksomheder om at byde på opgaven med at udføre vaccinationer.

På vegne af alle regionerne arbejder Region Midtjylland på at sende en rammeaftale i offentligt udbud allerede i næste uge. Målet er at kunne få en kontrakt med en leverandør på plads medio marts.

»Hvis vi skal være færdige med at vaccinere alle til sommer, hvilket stadig er myndighedernes udmelding, kan man regne ud, at vi skal kunne vaccinere meget store antal på et eller andet tidspunkt, og det vil vi gerne være bedst muligt forberedt på,« siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

I det omfang det handler om at kunne vaccinere flest muligt hurtigst muligt, så har jeg ingen problemer med det.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten

Sundhedsmyndighederne har fastsat et mål om at kunne vaccinere 100.000 borgere om dagen. Men Stephanie Lose understreger, at Danmark, efter at have oplevet forsinkelser i vaccineleverancerne, senere kan komme i en situation, hvor landet modtager meget store leverancer, som kræver endnu større kapacitet. Hun føler sig tryg ved, at regionerne vil komme i mål med opgaven.

Initiativet bliver hilst velkommen af politiske partier på begge sider af den politiske midte, herunder også partier, der normalt ikke er fortalere for udlicitering.

»Det er en akut opgave, der skal løses på meget kort tid, og derfor kan man ikke forvente, at der er kapacitet nok i det offentlige. I det omfang det handler om at kunne vaccinere flest muligt hurtigst muligt, har jeg ingen problemer med det,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Falck oplyser, at virksomheden vil se på udbuddet »med stor interesse«, mens SOS International endnu ikke kan svare på, om det vil byde på opgaven.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, kalder udbuddet »en glimrende idé«.

»Det er jo måden at løse manglende kapacitet i den offentlige sektor, og det er noget, vi har betydelig erfaring med,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.