Erhverv

Niels Aage Kjær er meldt ind i Lars Løkkes politiske netværk

Ejerleder af AVK-koncernen Niels Aage Kjær har sympati for Lars Løkke Rasmussens nye politiske projekt. Derfor har han meldt sig ind.

Niels Aage Kjær har på 50 år vekslet et lille smedeværksted med tre ansatte i østjyske Galten til en global eksportvirksomhed med en milliardstor omsætning. Foto: Casper Dalhoff

En af de mest velhavende danske erhvervsledere har sluttet sig til Lars Løkke Rasmussens politiske netværk.

Det handler om fabrikanten Niels Aage Kjær, der i 50 år har ejet og stået i spidsen for den globale ventilproducent AVK fra østjyske Galten.

AVK
  • Historien om AVK begynder i Galten i 1941, hvor Niels Aage Kjærs far, Aage Valdemar Kjær, starter maskinværkstedet Aage V. Kjærs Maskinfabrik (deraf navnet AVK), der udfører almindeligt rørarbejde.
  • I 1970 bliver Niels Aage Kjær som 25-årig partner i familieforretningen, som han overtager samme år, da faren pludselig dør. Der er på det tidspunkt ansat to elever og en svend foruden Niels Aage Kjær selv.
  • Niels Aage Kjær udviklinger forretningen. Bl.a. ved at opfinde sin egen skydeventil, og det bliver startskuddet til et forretningseventyr i først og fremmest ventiler til vand- og gasforsyning, spildevandssektoren, brandbekæmpelse og olie- og minedrift. Siden er der kommet andre produkter til som fittings og de kendte røde brandstandere.
  • AVK-koncernen består i dag af over 100 selskaber i 40 lande, og medarbejderstaben er på 4.500.
  • AVK-hovedkvarteret ligger i Galten.

Det er især Lars Løkke Rasmussens vision om politisk samarbejde henover midten, der har tiltrukket Niels Aage Kjær, som i AVK er øverste chef for 4.500 ansatte og en omsætning på 6 mia. kr.

»Tidligere var vi i Danmark gode til at lave politik på midten. Derfor har jeg utroligt meget sympati for det projekt, Lars Løkke Rasmussen har begyndt. Det er virkelig en interessant tankegang at stoppe blokpolitikken og holde yderfløjene uden for indflydelse,« siger den østjyske ejerleder, der vurderes at være Danmarks 25. rigeste person med en formue på 5,4 mia. kr.

Niels Aage Kjær følger dermed efter den tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, der også har meldt sig ind netværket, som tidligere i januar talte 10.000 medlemmer ifølge Lars Løkke.

Niels Aage Kjær fortæller, at han meldte sig ind i netværket kort efter, at ideen blev lanceret den 8. januar af Lars Løkke. Han vil nu lade det være op til den tidligere statsminister og Venstre-formand at vurdere, om netværket skal føre til et nyt parti.

»Vi har en superdygtig statsminister, hvis man er socialdemokrat. Hun (Mette Frederiksen, red.) tænker dog mest på sine kernevælgere og ikke på dansk erhvervsliv. Der bliver sagt tak til pædagogerne, men ikke tak til erhvervslivet, som slider og slæber i denne tid for at komme gennem krisen og tjene penge til samfundet. Der synes jeg, at Lars Løkke favner bredere og tænker på erhvervslivet,« siger han.

AVK har i en årrække støttet partier som Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det vil virksomheden fortsætte med så længe, at der tænkes på erhvervslivet, forklarer Niels Aage Kjær.

»AVK støtter de partier, der vil erhvervslivet det godt. Det må man sige, at Lars Løkkes projekt vil,« siger han.

Niels Aage Kjær og Lars Rebien Sørensen er ikke de eneste fra dansk erhvervsliv, som har udtrykt begejstring for Lars Løkke Rasmussens politiske vision.

Tidligere har en stribe kendte erhvervsfolk, heriblandt PFA-direktør Allan Polack og serieiværksætter Martin Thorborg, rost visionen om et opgør med blokpolitikken og et øget samarbejde henover den politiske midte. Simpelthen fordi det vil give erhvervslivet mest mulig stabilitet.

Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre den 1. januar i år efter 40 års medlemskab og er i dag løsgænger i Folketinget.

Han lancerede få dage efter sit politiske netværk, og han vil ikke helt udelukke, at det kan blive starten på et nyt politisk parti, hvis tilstrækkeligt mange deler hans ideer.

Læs også