Erhverv
BREAKING

Landmændene høstede solide overskud i 2020

De fleste danske landmænd kom ud af 2020 med solide overskud. Især svineproducenterne har haft et godt år og har brugt en stor del af overskuddet på at afdrage på gælden.

De danske landmænd har høstet millionoverskud i 2020. Især svineproducenterne har tjent godt.
Foto: Gregers Tycho Foto: Gregers Tycho

Trods coronakrisen kom de fleste danske landmænd gennem 2020 med solide overskud.

Det viser en gennemgang af 400 landbrugsregnskaber, som rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd, LandboNord og Velas har udarbejdet.

Især slagtesvineproducenterne har haft et godt år, som dog har været præget af dramatiske udsving i svinenoteringen. I årets første kvartal var den rekordhøj, men coronanedlukninger og svinepest i Tyskland fik siden prisen på grise til at falde til mere normale niveauer.

Alt i alt har 2020 dog været et virkelig godt år for slagtesvineproducenterne, som i gennemsnit har haft overskud på 2,1 mio. kr. efter renteudgifter. Ifølge analysen fra rådgivningsselskaberne er det en smule lavere end i 2019, som dog også var et ekstraordinært godt år.

»Selvom det ikke er ny rekord, så kommer slagtesvineproducenterne i 2020 igen ud med et meget flot resultat. Der er ingen tvivl om, at den stærke svinenotering har været drivkraften bag resultatet,« siger Lasse Frost, afdelingsleder for Velas Business. Han påpeger, at svineproducenterne har håndteret den ekstra likviditet snusfornuftigt. I gennemsnit har slagtesvineproducenterne således mere end firedoblet afdragene på gælden til 1,8 mio. kr.

»Det er helt rigtigt prioriteret af slagtesvineproducenterne. Det er enormt vigtigt, at de ruster sig til tider med en lavere svinenotering, og at de samtidig kan fremvise en stærk soliditet, når de går i banken,« siger Lasse Frost. 

De landmænd, der producerer slagtesvin, har gennem hele 2020 haft glæde af, at den landmandsejede slagterigigant Danish Crown har leveret den højeste svinenotering i Europa.

De producenter, der har satset på eksport af smågrise, nød i begyndelsen af 2020 godt af rekordhøje priser. Til gengæld blev de i efteråret ramt af en dramatisk nedtur, da udbrud af svinepest i Tyskland fik prisen på grise til at styrtdykke på dette marked. Trods alt har producenterne af smågrise i gennemsnit haft et overskud på 2,1 mio. kr. i 2020. Producenter, som er helt afhængige af eksport, har dog haft en særdeles hård vinter med voldsomt pres på likviditeten.

Mens 2020 har budt på historisk store prisudsving på grise, har mælkeafregningen fra Arla været bemærkelsesværdig stabil. Mange mælkeproducenter vil dog mene, at prisen er stabil på et for lavt niveau, og sektorens indtjening er da heller ikke prangende.

Analysen fra landbrugets rådgivningsvirksomheder viser, at mælkeproducenterne i gennemsnit har haft overskud på 1,1 mio. kr. Det skal dog ses i lyset af, at overskuddet både skal finansiere landmandens løn og forrente egenkapitalen på bedriften.

De fire rådgivningsvirksomheder bag analysen vurderer, at 2021 ser ud til at blive »et særdeles fornuftigt år« for dansk landbrug. Optimismen skyldes, at landmændene har nedbragt gælden og samtidig har udsigt til gode priser på især korn, slagtesvin og smågrise. Til gengæld ventes mælkeprisen forsat at ligge særdeles stabilt på et niveau, der betyder, at mælkeproducenterne »ikke får noget forærende.«

BRANCHENYT
Læs også