Serier

Usædvanligt mange konkurser lige nu - men det er der en god forklaring på

Antallet af konkurser voksede voldsomt i januar. Men årsagen er langt mindre dramatisk, end man skulle tro.

Corona rammer verden
Januar bød på lukkede butikker, stort set tomme gader og masser af konkurser. Men faktisk var der nuancer bag konkurseksplosionen i januar. Foto: Gregers Tycho

Virksomheder måtte på stribe dreje nøglen om og lade sig gå konkurs i januar.

Sådan blev det umiddelbart udlagt, da de første konkurstal for januar nåede de danske medier i sidste uge. Antallet af konkurser var mere end fordoblet i forhold til samme periode i fjor.

Men kigger man på nuancerne, ser det langt mindre dramatisk ud. For årsagen til den store stigning i antallet af konkurser er ikke, at usædvanligt mange ellers sunde og raske selskaber er bukket under.

Ud af 1.112 konkurser i januar var kun 225 af dem i aktive selskaber. De resterende 900 konkurser skete i såkaldte nulvirksomheder, der ikke har ansatte og kun en mindre omsætning.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark, trøster sig også ved, at antallet af ordinære konkurser i aktive virksomheder kun steg marginalt i januar.

»Konkurseksplosionen skyldes primært, at mange inaktive selskaber uden ansatte tvangsopløses, fx fordi de ikke har afleveret årsregnskab til myndighederne. Fristen for indsendelse af årsregnskab blev i foråret 2020 udskudt med tre måneder. Det har også skubbet den bølge af tvangsopløsninger, som normalt finder sted i oktober og november til januar og februar,« skriver han i en kommentar.

Som Bjarke Roed-Frederiksen anfører vil der i februar også være mange konkurser i Danmark. Det bekræftes ved et dagligt kig i Statstidende, hvor alle konkurser offentliggøres.

De fleste af konkurserne sker dog i virksomheder, som i forvejen er inaktive og sendt til tvangsopløsning. En tendens, som der kan nikkes genkendende til i Sø- og Handelsretten, der behandler mange konkursboer.

»Jeg kan bekræfte, at langt hovedparten af konkurserne i januar 2021 er selskaber, der er tvangsopløst i slutningen af 2020, senere end normalt,« skriver Lotte Wetterling, retspræsident i Sø- og Handelsretten, i en mail.

Ifølge Danmarks Statistik blev der tabt 810 jobs ved de 1.112 konkurser i januar. Til sammenligning blev der tabt 1.075 jobs ved 714 konkurser i december 2020.

Men til trods for, at konkursbølgen i aktive selskaber endnu ikke er kommet, er det for tidligt at glæde sig. Det mener Bjarke Roed-Frederiksen fra SMVdanmark.

»Selvom antallet af konkurser i aktive virksomheder kun steg marginalt i januar, er jeg dog bekymret for, at vi står over for en større konkurslavine – også i aktive selskaber – i de kommende måneder. Ind til nu har kompensationsordninger og udskydelse af moms- og skattebetalinger delvist holdt hånden under virksomheder. Men mange af SMVdanmarks medlemmer har få reserver tilbage på kistebunden og må nok snart kaste håndklædet i ringen, nu hvor en ny runde restriktioner og omfattende nedlukninger har ramt dem,« skriver han.

BRANCHENYT
Læs også