Antallet af konkurser voksede voldsomt i januar. Men årsagen er langt mindre dramatisk, end man skulle tro.
Virksomheder måtte på stribe dreje nøglen om og lade sig gå konkurs i januar.
Sådan blev det umiddelbart udlagt, da de første konkurstal for januar nåede de danske medier i sidste uge. Antallet af konkurser var mere end fordoblet i forhold til samme periode i fjor.
Men kigger man på nuancerne, ser det langt mindre dramatisk ud. For årsagen til den store stigning i antallet af konkurser er ikke, at usædvanligt mange ellers sunde og raske selskaber er bukket under.
Ud af 1.112 konkurser i januar var kun 225 af dem i aktive selskaber. De resterende 900 konkurser skete i såkaldte nulvirksomheder, der ikke har ansatte og kun en mindre omsætning.
Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark, trøster sig også ved, at antallet af ordinære konkurser i aktive virksomheder kun steg marginalt i januar.
»Konkurseksplosionen skyldes primært, at mange inaktive selskaber uden ansatte tvangsopløses, fx fordi de ikke har afleveret årsregnskab til myndighederne. Fristen for indsendelse af årsregnskab blev i foråret 2020 udskudt med tre måneder. Det har også skubbet den bølge af tvangsopløsninger, som normalt finder sted i oktober og november til januar og februar,« skriver han i en kommentar.
Som Bjarke Roed-Frederiksen anfører vil der i februar også være mange konkurser i Danmark. Det bekræftes ved et dagligt kig i Statstidende, hvor alle konkurser offentliggøres.
De fleste af konkurserne sker dog i virksomheder, som i forvejen er inaktive og sendt til tvangsopløsning. En tendens, som der kan nikkes genkendende til i Sø- og Handelsretten, der behandler mange konkursboer.
»Jeg kan bekræfte, at langt hovedparten af konkurserne i januar 2021 er selskaber, der er tvangsopløst i slutningen af 2020, senere end normalt,« skriver Lotte Wetterling, retspræsident i Sø- og Handelsretten, i en mail.
Ifølge Danmarks Statistik blev der tabt 810 jobs ved de 1.112 konkurser i januar. Til sammenligning blev der tabt 1.075 jobs ved 714 konkurser i december 2020.
Men til trods for, at konkursbølgen i aktive selskaber endnu ikke er kommet, er det for tidligt at glæde sig. Det mener Bjarke Roed-Frederiksen fra SMVdanmark.
»Selvom antallet af konkurser i aktive virksomheder kun steg marginalt i januar, er jeg dog bekymret for, at vi står over for en større konkurslavine – også i aktive selskaber – i de kommende måneder. Ind til nu har kompensationsordninger og udskydelse af moms- og skattebetalinger delvist holdt hånden under virksomheder. Men mange af SMVdanmarks medlemmer har få reserver tilbage på kistebunden og må nok snart kaste håndklædet i ringen, nu hvor en ny runde restriktioner og omfattende nedlukninger har ramt dem,« skriver han.