Erhverv

Virus eller ej: Transportkoncerner står til at vinde stort i 2021

Ligegyldigt hvordan pandemien arter sig i 2021, bliver det sandsynligvis et vinderår for Mærsk, DSV og andre transportkoncerner, som profiterer på både kaos og vækst.

Artiklens øverste billede
Mærsk forventer, at den globale containerfragt vil vokse med 3-5 pct. i 2021. Foto: Tanja Carstens Lund

Stjernerne og planeterne flugter for alvor for danske transportkæmper som Mærsk og DSV, der tegner til at gå et særdeles profitrigt år i møde. 

Det er uanset, om coronapandemien fortsætter med at hærge, eller om en dæmper på smitten sætter gang i hjulene hos den globale industri igen. 

»Generelt står hele sektoren til at få et godt år. De vil få gavn af en potentiel industriel økonomisk fremgang, men får lige så meget gavn af pandemien,« siger William Fitzalan Howard, transportanalytiker hos den tyske investeringsbank Berenberg.

Vi har ret stor tiltro til vores transportforretning - både til lands og til vands.

Torben Carlsen, adm. direktør i DFDS

Det er man enig i hos A.P. Møller-Mærsk, der forventer at komme en hel del rigere ud af 2021 end i 2020 - til trods for at indtjeningen i 2020 ellers lå højt i forhold til normalen. 

Hvor driftsindtjeningen før af- og nedskrivninger (EBITDA) i 2020 landede på 8,2 mia. dollars, forventer Mærsk i 2021 at nå op på mellem 8,5-10,5 mia. dollars. 

»Vi har haft 10 kvartaler med bedre indtjening. Det ellevte er på vej, for vi får et bedre første kvartal i år end fjerde kvartal sidste år. Vi er inde på en rejse, der har leveret en støt stigende indtjening i A.P. Møller-Mærsk. Den forventer vi at fortsætte med at være på også i 2021,« sagde Mærsk-topchef Søren Skou på en telekonference for journalister i kølvandet på årsregnskabet onsdag.

Coronaepidemien har skabt en markant stigende efterspørgsel verden over - og især i Vesten - på alt fra brødristere til motionscykler. 

Der er bred konsensus om, at verdensøkonomien vokser 5-6 pct. næste år, og det plejer at smitte af på transportindustrien.

Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV

På grund af nedlukningerne kan folk ikke bruge pengene på at gå på restaurant og tage på ferie, så derfor køber de varer, der skal transporteres fra blandt andet Kina. 

Samtidig er der både mangel på containere og på plads i det sparsomme antal fly, der letter i øjeblikket. Højstbydende får lov til at optage den sparsomme plads på containerskibene og i bugen af flyene, og det har sendt fragtraterne i vejret. 

»De kommer ikke sovende til det. Både DSV og Mærsk har formået at tilpasse sig situationen under coronapandemien, og det bliver de selvfølgelig belønnet for. Når verden forhåbentlig normaliserer sig igen, vil verden indhente noget af det tabte vækstmæssigt og producere og transportere flere varer,« siger Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank.

Mærsk forventer, at den globale containerfragt vil vokse med 3-5 pct. i 2021, mens DSV henviser til OECD og IMF, der spår en global økonomisk vækst på 5 pct.

DSV Panalpina har skåret omkostningerne til og har ikke mindst opnået synergieffekter hurtigere end ventet efter opkøbet af Panalpina. Med en solid slutspurt endte selskabet året - på trods af store udfordringer relateret til coronapandemien - med en højere indtjening end forventet ved årets begyndelse.

Og 2021 står til at blive endnu bedre med et driftsresultat efter af- og nedskrivninger (EBIT) på mellem 10,5-11,5 mia. kr. mod 9,5 mia. kr. i 2020. 

Topchef Jens Bjørn Andersen pointerer, at DSV Panalpina over tid har samme indtjening pr. enhed, selskabet flytter, om fragtraterne er høje eller lave. Men topchefen erkender, at ændret forbrugsadfærd under coronakrisen har haft en positiv effekt i regnskabsbøgerne. 

»Vi kan se, at de forskellige hjælpepakker holder gang i forbruget. Der har været et skift fra forbrug i oplevelsesindustrien til mere forbrug af materielle goder, som har gavnet transportindustrien,« siger han. 

Jens Bjørn Andersen ser gerne en snarlig genåbning af samfund og økonomier, så verden kommer tilbage til mere normale tilstande. Det vil dog, mener han, under alle omstændigheder blive et »fornuftigt 2021« for DSV Panalpina. 

»Der er bred konsensus om, at verdensøkonomien vokser 5-6 pct. næste år, og det plejer at smitte af på transportindustrien,« siger Jens Bjørn Andersen.

Færgerederiet DFDS har haft et hårdt år for passagerforretningen, der har lidt under nedlukningerne i Europa. Til gengæld har efterspørgslen efter varer holdt hjulene i gang i godstransporten, og det forventes at fortsætte i 2021. 

I år skulle DFDS gerne nå et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster i intervallet 3,0-3,5 mia. kr., hvilket er en del højere end driftsresultatet på 2,7 mia kr. fra 2020.

»Vi har jo set i 2020, at vores fragtforretning har klaret sig virkelig flot og faktisk har gjort det bedre end i 2019 på trods af det store slag i foråret. Så vores forventninger til 2021 er et udtryk for, at vi har ret stor tiltro til vores transportforretning - både til lands og til vands,« siger Torben Carlsen, topchef i DFDS. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.