Erhverv
BREAKING

Gubi-arving opfordret til konkurs af familiefonde efter ulovligt lån

For nylig er Boris Frederiksen fra Advokatfirmaet Poul Schmith blevet indsat som kurator i det personlige konkursbo efter Gubi-arvingen Sebastian Gubi Olsen.

Sø- og Handelsretten tog i december 2020 Sebastian Gubi Olsen under personlig konkursbehandling. Foto: Anthon Unger

Da Sebastian Gubi Olsen - én af Gubi-stifter Bjarke Gubi Olsens to sønner - i slutningen af december gik personligt konkurs, skete det på opfordring fra to familiefonde.

Årsagen var, at Sebastian Gubi Olsen ikke kunne tilbagebetale et ulovligt lån, som han havde fået i sin tid som direktør i selskabet Gubi Invest.

Det fremgår af retsdokumenter, som Finans er i besiddelse af.

»Gubi Invest ApS er ejet af to familiefonde, som grundet Sebastian Gubi Olsens direktørpost i Gubi Invest ApS, opfordrede Sebastian Gubi Olsen til at indgive en egenbegæring om konkurs. Han ønsker at gå konkurs for at få orden på sine forhold. Pengene har han brugt,« står der i et af dokumenterne.

Personlig konkurs
  • Ved en personlig konkurs mister skyldneren retten til at bestemme over sine ejendele i en periode og bliver registreret i RKI
  • Personens værdier udgør aktiver i konkursboet
  • Dog har man ret til en beskeden levefod, hvilket vil sige, at almindeligt tøj og indbo kan beholdes
  • En konkursramt person slipper først af med stemplet, når kuratoren er færdig med at fordele vedkommendes værdier til kreditorerne

Af dokumenterne fremgår det ligeledes, at Sebastian Gubi Olsen »muligvis også« skylder penge til skattemyndighederne, ligesom han skylder et større beløb til en privat kreditor, som han tabte en retssag til i slutningen af 2020.

Netop dommen og det skyldige beløb fra den retssag har ført til, at Boris Frederiksen fra Advokatfirmaet Poul Schmith for nylig har erstattet advokat Thomas Markert fra Dahl som kurator i Sebastian Gubi Olsens personlige konkursbo.

»En af kreditorene ønskede et skifte på kuratorposten. Så var der en skiftesamling, hvor stort set samtlige kreditorer stemte for mig som ny kuraktor,« siger Boris Frederiksen.

Han uddyber, at det var Sebastian Gubi Olsens tidligere ægtefælle, som ønskede kuratorskiftet, fordi det var hende, der vandt en retssag over Sebastian Gubi Olsen i 2020.

Ifølge Boris Frederiksen er der hidtil anmeldt krav i det personlige konkursbo for »et pænt tocifret millionbeløb«.

Sebastian Gubi Olsen har grundet den personlige konkurs været nødt til at sælge en ejendom, fremgår det af retsdokumenterne. Der står ikke, om det er Gubi-arvingens bolig i Charlottenlund, som senest blev handlet for 22 mio. kr. i 2016.

»Hans bror har hjulpet ham med at sælge sin ejendom, og Sebastian Gubi Olsen ved ikke, om ejendommen blev solgt med overskud,« står der i et dokument fra retten.

Sebastian Gubi Olsen blev for fem år siden købt ud af designselskabet Gubi af sin bror Jacob Gudmund Olsen. I 2018 blev Gubi så solgt videre til kapitalfonden Axcel for et milliardbeløb.

Forinden var Sebastian Gubi Olsen altså købt ud af Gubi for en »pæn betaling«, som hans bror tidligere har formuleret det over for Børsen.

I det regnskabsår, hvor Sebastian Gubi Olsen afhændede sin ejerandel i Gubi, havde hans personlige selskab et overskud på 124 mio. kr. og en egenkapital på nogenlunde samme størrelse.

Kort før jul offentliggjorde Sebastian Gubi Olsen et regnskab for Gubi Invest, hvor han er medejer og var direktør frem til den 17. december.

Af regnskabet fremgik det, at selskabet havde lavet et udlån til ledelsen på 4,7 mio. kr., som var »hensat til tab grundet insolvens« hos ledelsen, der ved regnskabsafslutning kun bestod af Sebastian Gubi Olsen.

Det fremgik også af regnskabet, at Gubi Invest i det forgangne år havde personaleomkostninger for 9,2 mio. kr. til én beskæftiget person i selskabet.

Gubi Invest er ejet af Gubi Foundation og Gubi Olsen Family Foundation, der begge hører hjemme i Liechtenstein. Gubi Invest ejer halvdelen af det kendte møbelfirma Atbo, som Sebastian Gubi Olsen har været med til at genrejse efter en konkurs.

Atbo fik tidligere på året rettighederne til Gubi-stifter Bjarke Gubi Olsens designs, da han stoppede samarbejdet med den virksomhed, som han selv stiftede for over 50 år siden.

Atbos direktør Peter Mondrup har tidligere over for Wood Supply slået fast, at Sebastian Gubi Olsens konkurs ikke får konsekvenser for Atbos drift.

Gubi Invest kom ud af seneste regnskabsår med et underskud på 30,5 mio. kr. og har de seneste tre år tabt 90 mio. kr.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sebastian Gubi Olsen.

Læs også
Top job