Serier

Møbelbutikker er pressede i nedlukningen - trods godt salg i fjor

Chefen for Ilva-kæden er bekymret for, at de store møbelhuse og byggermarkeder ikke kommer med i første runde af en genåbning. På samme tid melder andre dele af møbelhandlen om utilfredshed med hjælpepakker til butikker.

Corona rammer verden
Rami Jensen er adm. direktør for Ilva-kæden, som netop nu har de 41 danske møbelhuse tvangslukket for almindelig handel og kundetrafik. Foto: Morten Lau-Nielsen.

Den danske møbelbranche havde i fjor fart i salget til danskere som i coronatiden gerne bruger penge på hjemmet. Alligevel er der blandt de danske møbelbutikker og -kæder aktuelt dyb bekymring over den fortsatte nedlukning i detailhandlen.

Den betyder, at også møbelbutikkerne har været tvangslukket siden december. Flere af dem holder fortsat fart i et vist fjern- og onlinesalg. Men det opvejer slet ikke tabet af omsætningen fra butikkerne - ifølge Rami Jensen, som er adm. direktør for Ilva-kæden med 41 danske butikker.

»Nogle varegrupper kan vi sælge digitalt, men især møbler og senge, som produceres efter den enkelte kundes ønsker, har det svært uden butikkerne og den service, som gives der. Så vi krydser fingre for, at der meget snart kommer en genåbning,« siger Rami Jensen.

Han er lige nu dog bekymret over, at der i notater fra Statens Serum Institut med beregninger for en genåbning samt en rapport fra regeringens referencegruppe med bud om samme er fokus på detailbutikker under 5.000 kvadratmeter som en kategori.

Ilva A/S
  • Driver den danske møbelkæde Ilva samt den udenlandske franchisekæde IDdesign.
  • Ilva har 42 bolighuse - 41 her i landet samt et i Sverige.
  • Der drives desuden gennem franchiseaftale to Ilva-møbelhuse i Island og på Færøerne.
  • Har også en franchisekæde med nu otte danske møbelbutikker i en række lande – bl.a. Mellemøsten. De drives af lokale partnere.
  • Ilva blev i 2013 overtaget af Lars Larsen Group.
  • Ca. 850 medarbejdere og en omsætning på 1,5 mia. kr.
  • Bestyrelsesformand er Jysk-koncernchef Jan Bøgh og adm. direktør er Rami Jensen.

På linje med byggemarkeder og andre – bl.a. Ikea - har Ilva flere butikker som er større end de 5.000 kvadratmeter.

»Det mest konkurrenceforvridende man overhovedet kan gøre i en genåbning, er da at udelukke nogle inden for samme branche. Hvis der laves en ordning, så en møbelbutik på 4.500 kvadratmeter må åbne, mens en på 5.500 skal holde lukket, giver det ingen mening. Der er ikke dårligere muligheder for at overholde restriktioner i en stor butik,« siger Rami Jensen. Han fortsætter:

»Derudover er der heller ikke flere kunder, blot fordi butikken har flere kvadratmeter. En møbelbutik på 6.000 kvadratmeter i Struer har med garanti ikke flere besøgende end en møbelbutik på 2.000 i København.«

Et andet emne, som Ilva dog ikke er del af, optager andre dele af møbelhandlen. Nemlig de statslige kompensationsordninger til nedlukkede butikker og virksomheder.

De møbelbutikker sælger i høj grad varer på ordrer der efterfølgende skal produceres hos leverandører, så dermed bliver de ifølge flere i branchen ramt af støtteordninger, der er omsætningsbestemte.

En af dem er Henrik Aniol Hansen, som sammen med en partner driver møbelbutik i Ishøj under kæden Møblér, som består af 37 selvstændige møbelbutikker.

»Hvis vi kunne sælge møbler nu, skal de produceres og bliver dermed først leveret om 6-8 uger samt faktureret til den tid. Lige nu leverer og fakturerer vi de møbler, der er bestilt af kunder i oktober og november. Det betyder, at vores omsætning i regnskabet nu ikke er påvirket af nedlukningen, men at regnskabet for april vil være markant mærket af nedlukningen. Det tager hjælpepakkerne ikke højde for,« siger Henrik Aniol Hansen.

Butikken i Ishøj - Møblér med Wengberg - blev etableret i november 2017, og selvom den har kørt med overskud de seneste par år, er den fortsat ung i branchen.

»Derfor er vi sårbare over for det pludselige dyk i omsætningen, som direkte påvirker vores likviditet. Vi er ikke overlevelsestruet lige nu, men på grund af tidsforskydningen fra bestilling til levering/fakturering, vil der også efter en genåbning gå noget tid, før omsætningen stiger igen. Det bekymrer,« siger møbelhandleren i Ishøj.

BRANCHENYT
Læs også