Erhverv

Scandic Hotels taber milliarder efter katastrofalt 2020

Hotelkæden tabte 4,4 mia. kr. i 2020 på grund af manglende gæster.

Mange af de ellers tomme hotelværelser lejes i dag ud til studerende, der kan booke sig ind for en måned på Scandics hoteller. Foto: Finn Frandsen.

Det er hårdt at være hotelkæde for tiden. Det må Nordens største hotelkæde, Scandic, indse, efter hotelkæden har præsenteret et resultat på minus 4,4 mia. kr. for 2020.

Det skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

Til sammenligning havde Scandic i 2019 et overskud på 537 mio. kr. Det er en drastisk nedgang på 324 pct. fra 2019 til 2020.

Det er især de nordiske landes coronarestriktioner, der har lukket hotelbranchen og afskåret mulighederne for turisme, der har været hård ved hotelkæden med hovedsæde i Sverige.

»Det seneste år har været enormt udfordrende for hele hotelbranchen,« siger koncernchef Jens Mathiesen i en kommentar og uddyber, at både december og januar var hårde for kæden, da hovedparten af hotellerne var lukkede.

Han er dog overbevist om, at hotelbranchen vil komme sig i 2021, når vaccineudrulningen for alvor kommer i gang og restriktionerne lempes.

»Vi forventer, at efterspørgslen bliver drevet af internordiske rejser, som står for over 80 pct. af Scandics totale gæstenetværk,« skriver Jens Mathiesen ifølge DN.

Den økonomiske situation har i løbet af det seneste år ført til, at Scandic Hotels har fyret tusindvis af ansatte, samtidig med at hotelkæden har udsat åbningen af flere hoteller.

I forbindelse med selskabets regnskab for tredje kvartal i 2020 skrev koncernchefen, at »coronakrisen kommer til at have konsekvenser i lang tid for hotelbranchen, og det kommer til at tage flere år, før vi er tilbage på samme niveau som før pandemien.«

Han skrev også, at selskabet intensiverer forhandlinger med hotelejerne om at lave aftaler, der repræsenterer det, han kalder for »balanceret risikofordeling.«

»Nogle hoteller, primært i storbyerne, har i dag en husleje, som overstiger hotellernes omsætning, hvilket er urimeligt.«

Scandic Hotels har ligesom andre hotelkæder forsøgt sig med et studietilbud. Til den nette sum af 6500 kr. om måneden kan studerende leje et værelse for en måned i blandt andet København og Aarhus. Tilbuddet gælder frem til den 31. marts 2021, hvorefter hotelkæden igen håber at indlogere almindeligt rejsende.

Det første Scandic-hotel blev åbnet i Sverige i 1963. Tre år senere blev endnu et hotel åbnet, og i 1972 åbnede Scandic også hoteller i Sverige og Danmark. I dag har hotelkæden også hoteller i bl.a. Finland, Estland, Tyskland og Polen.

Læs også
Top job