Serier

Regeringen vil udskyde tilbagebetalingsfrist og udvide ordning for A-skattelån

Bekymring for, om små og mellemstore virksomheder kan overholde tilbagebetalingsfrister i den nye A-skattelåneordning, får regeringen til at skubbe fristerne. Samtidig udvides ordningen, så også store virksomheder kan anmode om lån.

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov foreslår med L 166 en række likviditetstiltag for at hjælpe nedlukningsberørte virksomheder . Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Små og mellemstore virksomheder, som benytter sig af de nye låneordninger, skal have mulighed for at fordele tilbagebetalingerne over en længere periode, end man oprindeligt havde planlagt. Det fremgår af regeringens lovforslag, som onsdag den 10. februar blev sendt til hastebehandling i Folketinget, og af en pressemeddelelse udsendt fra Skatteministeriet i dag.

De nye tiltag kan ifølge Skatteministeriet øge danske virksomheders likviditet med 170 mia. kr.

»Regeringen tager virksomhedernes situation meget alvorligt, og vi er optaget af, at virksomhederne kommer så godt som muligt igennem krisen,« siger skatteminister Morten Bødskov i pressemeddelelsen.

Små og mellemstore virksomheder har siden begyndelsen af februar kunnet ansøge om rentefri lån tilsvarende den A-skat og det AM-bidrag, som skulle afregnes henholdsvis 18. og 29. januar i år. 130.000 virksomheder er omfattet af lånetilbuddet, vurderer Skattestyrelsen. Lånene skulle betales tilbage senest 1. november 2021, lød det i det oprindelige lovforslag.

Regeringen fremsatte et nyt lovforslag til hastebehandling onsdag den 10. februar. Her foreslog regeringen, at tilbagebetalingsfristen blev ændret til den 1. februar 2022. Det betyder ifølge Skatteministeriet, at små og mellemstore virksomheder, som gør brug af låneordningerne, vil have seks betalingsfrister i februar 2022.

»Det er positivt og meget vigtigt, at regeringen vil udsætte en del af de samlede lån. Det er en stor hjælp for tusindvis af danske virksomheder, der kæmper for at holde hjulene i gang,« sige Emil Fannikke Kjær, politisk direktør for Dansk Industri.

»Der jo tale om lån, der skal betales tilbage, og vi bliver nødt til at sikre, at tilbagebetalingen af lånene kan ske i et tempå, hvor virksomhederne kan følge med,« siger han.

Samtidig vil regeringen udvide tiltaget, sådan at ordningen også kommer til at omfatte A-skat og AM-bidrag i februar og marts i år. Ordningen skal endvidere ændres, så store virksomheder også kan anmode om lån tilsvarende betalingerne i februar og marts 2021.

»I regeringen ser vi løbende på, hvordan vi fortsat bedst kan hjælpe lønmodtagere og virksomheder. Med de nye tiltag kan vi øge likviditeten med 170 mia. kroner til virksomhederne,« siger Morten Bødskov.

Regeringen vil desuden udskyde den ordinære betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag i maj 2021 med fire og en halv måned for alle virksomheder i Danmark.

Det sidste tiltag angår små og mellemstore virksomheders momsbetalinger. Regeringen foreslår, at disse virksomheder skal have mulighed for at låne et beløb tilsvarende den moms, der skal afregnes 1. marts. Lånene skal betales tilbage den 1. februar 2021.

BRANCHENYT
Læs også