Erhverv
BREAKING

Skatteguiden blev på 12 timer den mest downloadede app i Apples App Store - det satte pres på systemerne

Skatteguiden skal gøre det nemmere for borgerne at forstå deres fradrag. Onsdag blev appen væltet omkuld af nye brugere, og derfor er ventetiden længere end normalt.

Siden i går har der været et massivt pres på Skatteguiden. Ventetiden er derfor længere, men appen virker. Foto: Skatteguiden

Onsdag debuterede Skatteguiden for alvor med en ny app, som har gjort det muligt for borgerne at smugkigge i deres årsopgørelser.

På under 12 timer indtog appen førstepladsen i den danske App Store som den mest downloadede app i alle kategorier. Ingen havde forudset den vanvittige interesse, og det satte pres på systemerne.

»Ingen af os havde forudset, at det ville tage så meget fart. Vi havde forberedt os så godt som overhovedet muligt. Lige nu konverterer vi næsten en bruger i sekundet, og derfor er ventetiden længere end normalt, men appen virker«, siger stifter af Skatteguiden Nikolai T.G. Høgskilde.

Lige nu får appen mellem 2.000-3.000 nye brugere i timen, og antallet stiger hele tiden. Derfor opfordrer Skatteguiden til, at brugerne væbner sig med tålmodighed. På nuværende tidspunkt kan Skatteguiden ikke oplyse om, hvornår ventetiden vil være normal igen.

Trods flere utilfredse brugere, der ikke har kunne få adgang til deres årsopgørelse via Skatteguiden, har responsen været overvejende positiv.

»Folk har virkelig vist forståelse for, at vi er et startup og en græsrodsbevægelse, der har skabt en gratis app. Der er styr på sikkerheden, og førend vi blev lagt ned i går, havde vi genereret tusindvis af årsopgørelser. Så det virker, presset blev bare enormt i går,« siger Høgskilde.

Skatteguidens rejse startede for syv år siden, da Nikolai T.G. Høgskilde fik idéen. Dengang havde han ikke selv kapital til at investere i projektet. I stedet investerede han i et lille værtshus, så han kunne generere en indtægt til ham og hans familie, samtidigt med at han fokuserede på at skabe fundamentet for Skatteguiden. Sidenhen har blandt andet Vækstfonden og Innovationshuset investeret i Skatteguiden.

»Det havde sat sig fast i mit hoved, at skat er noget af det mest besværlige. Det kunne ikke være rigtigt, at danskerne bruger op mod 50 pct. af deres indkomst på noget, de slet ikke forstår. Tanken var derfor at skabe en platform, som kunne hjælpe en helt almindelig dansker, der ikke har råd til en revisor, med at forstå det,« siger Høgskilde.

Hvordan Skatteguiden skal tjene penge på længere sigt er endnu uklart. Der skal findes en løsning snart, men det er ikke økonomien, der har været drivkraften bag projektet.

»Min helt fundamentale holdning er, at det skal være gratis for folk at få hjælp til at forstå deres fradrag. Det koster os så lidt at hjælpe almindelige mennesker, og det er ikke noget, jeg føler, der skal tages penge for. På sigt vil vi dog gerne tilføje flere services til appen, som kan drive det økonomisk,« siger Høgskilde.

Skatteguiden er blevet til med inspiration fra skatteforvaltningens beregningsmodel. Idéen er, at modellen i fremtiden skal bruges målrettet til at hjælpe specifikke målgrupper såsom studerende og pensionister til at overskue deres skat og økonomi.

BRANCHENYT
Læs også