Erhverv

Pressede virksomheder undrer sig over timing: Vi vil have del i feriepengene

Der er lagt op til udbetaling af ca. 45 mia. kr. i marts, hvis danskerne vælger at få udbetalt den resterende del af deres indefrosne feriepenge. Men tvangslukkede virksomheder frygter at stå uden for forbrugsfesten.

Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening mener, man skal vente med at udbetale de resterende feriepenge, indtil alle brancher og butikker er genåbnet fuldt ud. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Da danskerne i efteråret fik udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge, satte det skub i forbruget, og med mulighed for at få resten af de indefrosne feriepenge udbetalt i løbet af foråret er der lagt op til endnu en forbrugsfest.

Der skønnes at restere ca. 45 mia. kr. i feriemidler, som danskerne kan se frem til at få udbetalt, men en del af erhvervslivet frygter, at de går glip af penge, som ellers var tiltænkt trængte virksomheder.

Det gælder blandt andet rejsebranchen. Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF, mener at det er »ualmindelig dårlig timing,« at et milliardbeløb i indefrosne feriepenge bliver udbetalt i marts, når det ikke er muligt at rejse.

Samtidig er der usikkerhed om, hvornår grænserne igen bliver åbnet, så rejselystne danskere ved ikke, hvad de kan forvente.

»Der er ingen tvivl om, at det ville komme den hårdt trængte rejsebranche til gode, hvis folk fik feriepenge på kontoen på et tidspunkt, hvor der var vished for, at man igen kunne rejse. Vi ved, er der en kæmpestor ophobet rejselyst,« siger Lars Thykier.

Idéen med at udbetale de indefrosne feriepenge under coronakrisen er at give forbruget et boost. I december blev der indgået en bred politisk aftale om, at lønmodtagerne kan få udbetalt de sidste to ugers indefrosne feriepenge, og partierne var enige om, at udbetalingen skal finde sted fra marts som er »det tidligst mulige tidspunkt,« de indefrosne feriemidler kan udbetales.

Ifølge politisk chefkonsulent i Horesta Kristian Nørgaard bør feriepengene imidlertid først blive udbetalt, når hele erhvervslivet er åbnet.

»Hvis de ud fra et samfundsmæssigt perspektiv skal gøre mest mulig gavn, skal de udbetales, når oplevelsesindustrien er genåbnet,« siger han.

Det har aldrig været meningen, at de penge skal gå til en bestemt gruppe i handlen.

Jacob Birkbøll, økonomidirektør, Rødovre Centrum

Både Kristian Nørgaard og Lars Thykier efterlyser en langsigtet plan for genåbningen, som blandt andre Storbritannien for nylig har offentliggjort. Det vil, mener Thykier, medvirke til et boost i salget af rejser.

»Vi kan blot håbe på, at mange vælger at gemme nogle af pengene til at købe rejser for, når der igen kommer gang i ferietrafikken,« siger han.

Lars Thykier tilføjer, at branchen heller ikke fik glæde af de feriepenge, som blev udbetalt i efteråret, fordi restriktionerne på det tidspunkt forhindrede rejseaktivitet. Det gælder også restaurations- og hotelbranchen.

I andre dele af erhvervslivet ønsker man også en anden timing i udbetalingen af feriepengene, end der umiddelbart er lagt op til. Det gælder blandt andet detailhandlen. For selvom nogle butikker fra næste uge kan åbne igen efter corona-nedlukning, er indkøbscentre fortsat tvangslukkede.

Jacob Birkbøll er økonomidirektør i indkøbscenteret Rødovre Centrum, og han forventer ligesom Lars Thykier, at forbrugerne vil lægge pengene der, hvor regeringen har valgt at åbne, altså i butikkerne på handelsgader.

»Det har aldrig været meningen, at de penge skal gå til en bestemt gruppe i handlen, så jeg forventer, at de feriepenge først kommer ud, når alle må genåbne, og restriktionerne er væk. Så kan alle butikker, restauranter og andre få gavn af dem frem for at en gruppe favoriseres,« siger han.

Også Andreas Holm, adm. direktør i Sportmaster med 84 butikker, ser problemer i udebetalingen af indefrosne feriepenge, når dele af samfundet fortsat er lukket.

»Udbetaling af feriepengene vil ikke alene øge presset, men også skævvridningen i markedet. Vi er ikke blandt dem, der bliver hårdest ramt, da vi må åbne 50 pct. af vores butikker, men udbetalingen af feriepengene bør skubbes til alt er åbent igen – også frisører, centre og andre, der nu er lukket,« siger han.

Da danskerne i efteråret fik udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge, satte det skub i forbruget, ifølge Spar Nord særligt inden for elektronik, møbler og gør det selv-artikler.

I alt blev der udbetalt 52 mia. kr. før skat til lønmodtagerne, som valgte at få udbetalt deres feriepenge.

Læs også
Top job