Serier

Tøjhandler: Vi har længe set frem til denne dag

Mandagen er hos en del forbrugere brugt på at få byttet julegaver i genåbnede butikker, som også åbner udsalg for at få solgt ud af vinterlagre. Samtidig venter butikker i storcentre fortsat på en genåbning, mens de helt store forretninger forsøger at håndtere krav om tidsbestilling.

Corona rammer verden
En af de butikker, som mandag genåbnede i detailhandlen, og havde kunder fra straks dørene blev slået op, var dametøjsforretningen Busted på gågaden i Silkeborg. Foto: Joachim Ladefoged.

Måneder med tvangslukning for almindeligt salg blev mandag afløst af genåbning i en del af de danske detailbutikker. Årets første forårsdag i kalenderen kom derfor til at stå på især bytning af julegaver og salg af udsalgsvarer, som normalt ellers udbydes omkring årsskiftet.

Butikkerne har været lukket siden jul i kraft af corona-restriktioner. Som led i udfasningen af restriktionerne har landets udvalgsvarebutikker – der ikke ligger i stor- og indkøbscentre - nu atter mulighed for at lukke kunder i butikkerne til vanligt salg.

Det tog en del forbrugere imod allerede mandag formiddag – også i den midtjyske købstad Silkeborg. Der var ligefrem kø foran flere af butikkerne på byens gågader, hvor kunder stod med passende afstand i solskinnet og ventede på at få plads. Der er nemlig fortsat afstandskrav for, hvor mange kunder der kan lukkes ind i butikkerne – alt efter dens størrelse.

Genåbningen

Aftaletekst mellem regeringen, SF, Enhedslisten og de radikale om genåbning:

  • Udvalgsvarebutikker under 5.000 m2 (dog undtaget udvalgsvarebutikker i storcentre) genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav.
  • Udvalgsvarebutikker på 5000 m2 eller derover kan holde åbent for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling. Kunder i disse butikker skal have 250 kvm til rådighed.

Kilde: Virksomhedsguiden.

En af de Silkeborg-forretninger, som straks fra morgenstunden havde besøg af mange kunder, var dametøjsbutikken Busted. Under nedlukningen har modebutikken som andre haft fart i onlinesalg samt såkaldt click&collect, hvor kunder har kunnet afhente digitale køb.

På linje med de omkringliggende butikker på handelsgader er Busted genåbnet med tilbud på vintervarer, der ikke er blevet solgt de seneste måneder. Samtidig har butikken fyldt stativerne med også nye forårskollektioner inden for dametøj.

»Vi har længe set frem til denne dag. I kraft af onlinesalget har vi forberedt os på genåbningen ved at tage nye varer hjem. Så vi på den måde ville være klar, når der atter blev givet grønt lys. Og det er nu,« siger butiksindehaver Jens Kristian Busted.

Blandt kunderne på gågaden i Silkeborg var mandag Marianne Nedergaard, der sammen med svigerdatteren Louise Daugaard tog på genåbnings-shoppingtur. Et stop på runden var i butikskæden Sportmaster.

»Vi har virkelig savnet at komme i butikker igen efter måneder med kun onlinehandel. Det er noget andet at kunne se og mærke på varerne. Jeg fik et gavekort til jul, som nu endelig kan bruges,« siger Marianne Nedergaard, mens hun overvejer, om de prøvede løbesko skal med hjem.

Sportmaster-kæden har 80 butikker rundt om i landet. 45 af dem er nu - som i Silkeborg - genåbnet, mens de resterende fortsat er underlagt tvangslukning, da de ligger i storcentre.

»Vi havde håbet at kunne få alle butikker åbnet igen på samme tid, da vi mener, at det er den rigtige løsning for at minimere smitterisikoen. Men sådan blev det ikke nu, og vi må fokusere på det positive i, at mange butikker atter er i drift,« siger regionschef Jørgen Lyngholm, Sportmaster.

Han har ansvaret for en række af kædens jyske butikker og var mandag selv på plads ved genåbningen i Silkeborg.

»Vi har gennem dagen haft både kunder, der bytter julegaver, køber udsalgsvarer eller kommer for at få investeret i nye sokker, løbetøj eller andet. Vi er usikre på danskernes reaktion. Hvis salget fortsætter sådan her frem til weekenden, skal vi nok geare op med mere personale i de genåbnede butikker,« mener Jørgen Lyngholm.

Vi har længe set frem til denne dag.

Jens Kristian Busted, butiksindehaver, Silkeborg.

Mens detailbutikkerne på gågader og handelsstrøg nu genåbner, er der fortsat corona-restriktioner i detailhandlen. Udvalgsvarebutikker i storcentre er fortsat tvangfslukket, ligesom butikker over 5.000 kvadratmeter kun kan genåbne under skærpede krav.

Det betyder, at kunder i de butikker – bl.a. byggemarkeder og store møbelbutikker – skal have bestilt tid på forhånd. Desuden er der krav om 250 kvm. pr. kunde, mens en butik på eksempelvis 2.500 kvm. har krav om 20 kvm. pr. kunde.

Møbelkæden Ilva med 42 butikker har en række, som er over de 5.000 kvm. og dermed underlagt de krav. Adm. direktør Rami Jensen har valgt, at Ilva genåbner alle butikker. Også de store trods usikkerhed om forvaltningen af de krav, der netop er indføjet i en ny bekendtgørelse.

»Vi glæder os over, at mange af butikkerne er fuldt genåbnede. For de store af dem må vi jo forsøge at håndtere det med kvm-krav og tidsbestilling. Vi har allerede til det fået tidsønsker fra en række kunder, så op mod 10 pct. af tiderne i denne uge er booket i de allerstørste af vores møbelhuse,« siger Rami Jensen.

Tilbage på gågaden i Silkeborg havde enkelte butikker mandag fortsat ikke slået dørene op igen. Blandt dem modebutikken Buksekompagniet.

Forklaringen lyder på dens Facebook-side og et opslag på butiksdøren: Ansatte er blevet ramt af coronasmitte under forberedelserne til genåbningen, og alle i butikken er nu i isolation.

BRANCHENYT
Læs også