Erhverv

Randstad har oplevet en »eksplosion« i antallet af projektansættelser

Rekrutteringsbureauet Randstad er ikke i tvivl om, at projektansættelser og freelance-arbejde i fremtiden vil spille en større rolle på arbejdsmarkedet. Der er både fordele og ulemper ved at gå den vej, vurderer ekspert.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør for Randstad i Danmark Nima Astanehdost forventer, at flere specialister vil arbejde som selvstændige i fremtiden. Foto: Randstad

Danske it-specialister og ingeniører bliver i højere grad rekrutteret på projektbasis. 

Det fortæller Nima Astanehdost, adm. direktør for rekrutteringsbureauet Randstad, som mener, at det er en udvikling, der først lige er begyndt.

Det drejer sig om virksomheder, der efterspørger specialiseret viden til at løse bestemte opgaver indenfor it, ingeniørvidenskab eller i sjældne tilfælde finans. Specialisten bliver ansat på en midlertidig kontrakt og varetager opgaven som konsulent - eventuelt via et bureau som Randstad.

Den typiske ansættelse varer ikke meget længere end et halvt år, forklarer Nima Astanehdost, og på den måde bliver specialisten de facto soloselvstændig og kan springe fra job til job.

»Den fleksibilitet er der mange mennesker, der har købt ind på, og de fleste af dem, der kommer ind på den slags projekter, synes, at det er den fedeste måde at arbejde på,« siger Nima Astanehdost.

Han fortæller, at denne type ansættelser er gået fra at være 2-3 pct. til at udgøre 30 pct. af Randstads samlede forretning i Danmark, men mener også, at det kun er begyndelsen.

»Jeg tror, at det bliver dobbelt så stort i 2021. Det fylder ikke meget i Europa i forhold til i USA, men på grund af coronakrisen er det eksploderet,« siger Nima Astanehdost.

Han fortæller, at danske virksomheder i kraft af den usikkerhed, som krisen førte med sig, er blevet mere interesserede i projektansættelser og freelancere.

Midlertidige og atypiske ansættelser er ikke noget nyt fænomen på det danske arbejdsmarked, forklarer Anna Ilsøe, som er arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

»Der har længe været soloselvstændige på det danske arbejdsmarked, men det er blevet lettere at prøve det af på grund af digitale platforme,« siger hun.

Anna Ilsøe peger på, at der også kan være flere, som kombinerer det selvstændige med en fastansættelse, men at der ikke findes gode tal på, hvor mange det drejer sig om.

Randstads typiske ansættelse af denne art gælder ifølge Nima Astanehdost en it-specialist mellem 35 og 40 år, som lader sig ansætte for en periode på seks-otte måneder.

»Det er simpelthen den generation, der har det okay med, at man har en ansættelse, som kan stoppe om tre måneder. Ældre generationer er mere vant til at have en fast kontrakt,« siger han.

Der er visse omstændigheder, man skal være opmærksom på, hvis man forhandler en midlertidig kontrakt, forklarer Anna Ilsøe.

»Som lønmodtager i Danmark er man dækket af en række forsikringer, og man er typisk dækket af en overenskomst, som indeholder pension, sygdom, barsel og så videre,« siger hun.

»Det betyder, at man skal huske at lægge et beløb oveni prisen, når man som selvstændig forhandler løn, da man selv skal finansiere forsikringer med mere. Nogle selvstændige bruger den tommelfingerregel, at man skal lægge 100 pct. oveni timeprisen til som råderum for blandt andet forsikring og pension.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.