Serier

At flytte mig geografisk og kulturelt har flyttet mit perspektiv

At diskutere filosofi og kryptovalutaens fremtid hos en lokal familie i Hong Kong har været en øjenåbner for Celiane Lindestrøm, der her reflektererer over sin tid på eliteudvekslingsprogrammet Globe.

Talenternes uddannelsesrejse
For Celiane Lindestrøm handler det om at holde øjnene åbne og være modig til at gribe chancen, når den byder sig. Foto: Privat

HONG KONG - »Hvad er mine muligheder, Bent?«

Vinden blæser fra tårnet på Christiansborg, mens Birgitte Nyborg skuer udover Københavns bygninger. Regeringsmagten og alt dette kan blive hendes, men tør hun tage magten?

Udover at inspirere mig til at turde gribe chancer, står denne scene fra tv-serien Borgen som et knivskarpt billede på, hvad virksomheder, samfundsinstitutioner og individer over hele verden står overfor lige nu: En turbulent tid, der fordrer, at vi tør se muligheder, selvom de synes få.

Som CBS-studerende havde jeg for tre måneder siden ikke troet, det ville være muligt, at jeg lige nu sidder i Hong Kong over 8.000 km væk fra Danmark. Her studerer jeg det næste semester sammen med 53 andre handelsstuderende fra CBS. I Danmark, Hong Kong og USA som en del af eliteudvekslingsprogrammet Globe.

Der er store kontraster mellem det nedlukkede Danmark, vi som Globe-hold rejste fra i december, og så den pulserende storby vi har mødt i Hong Kong, hvor skyskrabere omringes af storslået natur.

Stemningen emmer af muligheder. Både når det kommer til det kulturelle møde med vores medstuderende fra Hong Kong og USA, men også  i kraft af den faglige fordybelse indenfor finans og handel.

Helt særligt var det at fejre kinesisk nytår hos en lokal medstuderende og hans familie. Over dampende hjemmelavede retter vendte vi alt mellem vestlig og østlig filosofi til fremtiden for kryptovaluta. At deltage i denne tradition har gjort det klart for mig, hvor værdifuldt det er at gribe muligheder, som er specielle for det sted, du befinder dig lige nu. Det stræber jeg efter at efterleve endnu mere i ”Oksens år.”

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

At flytte sig geografisk og kulturelt flytter éns perspektiver og giver fornyet inspiration. Dog tror jeg, at det i lige så høj grad handler om at skabe nye muligheder, der hvor man er, trods udfordringer på vejen. Spørgsmålet er, om nogle af de udfordringer kan vendes til det positive?

Pludselige begrænsninger og forandringer kan tjene som et vendepunkt og anspore til kreativitet og innovation.

I sidste uge studerede vi, hvordan Jack Ma, stifter af e-commerce-giganten Alibaba, imod alle odds grundlagde en internetvirksomhed fra en lille by uden internetforbindelse. Selvom dette er etstorslået eksempel, har den grundlæggende tanke om at øjne det mulige i en begrænset tid også gjort sig gældende for vores tid i Hong Kong, hvor vi på trods af restriktioner har formået at opbygge et tværkulturelt fællesskab.

At meget er muligt, bliver kun forstærket af de empatiske, dygtige og ambitiøse mennesker, som jeg er heldig at være afsted med. At studere i Hong Kong i 2021 har mindet mig om, hvor mange døre, der kan åbne sig, når man holder øjnene åbne og er modig nok til at både gribe og skabe de muligheder, man drømmer om.

Læs også