Serier

Håndrullede cigarer og onlinesalg trak væksten i vejret for STG

Corona rammer verden
Foto: Gorm Branderup Foto: Gorm Branderup

Mens coronapandemien har skabt visse problemer for Scandinavian Tobacco Group, har det også betydet en stigende efterspørgsel efter håndrullede cigarer, og det har kunne mærkes hos tobaksselskabet.

Det fremgår af Scandinavian Tobacco Groups årsregnskab for 2020.

Her steg nettoomsætningen for hele året til 8006 mio. kr. mod 6719 mio. kr. året forinden med en organisk vækst i omsætningen på 6,6 pct.

Også fjerde kvartal bød på en pæn vækst, hvor nettoomsætningen steg til 1922 mio. kr. fra 1699 mio. kr. i fjerde kvartal 2019.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) samt særlige poster voksede i 2020, hvor det landede på 1826 mio. kr. mod 1513 mio. kr. i 2019. Her var den organiske vækst på 14 pct.

I regnskabsårets sidste kvartal faldt denne post dog en kende til 397 mio. kr. mod 430 mio. kr. i samme kvartal året forinden.

- Covid-19-pandemien skabte store udfordringer i koncernens samlede forsyningskæde, men generelt set har Scandinavian Tobacco Group haft fordel af selskabets stærke online tilstedeværelse kombineret med et stigende forbrug af håndrullede cigarer i USA, skriver selskabet i sit regnskab.

Der var samlet set dog en lille nedgang på bundlinjen i 2020, hvor nettoresultatet endte på 678 mio. kr. mod 748 mio. kr. året forinden.

Det var påvirket af særlige poster, der udgjorde 435 mio. kr. i 2020 mod 133 mio. kr. i 2019 som følge af blandt andet omkostninger forbundet med integrationen af Agio Cigars.

Selskabet løfter også sløret for sine forventninger til 2021, hvor der ses en lidt mere afdæmpet vækst.

Her venter Scandinavian Tobacco Group en organisk vækst i det justerede driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på mere end 7 pct., mens væksten i den justerede indtjening per aktie ventes at ende på mere end 10 pct. mod 18 pct. i 2020.

- Koncernens organiske vækst i EBITDA forventes at være størst i årets første og andet kvartal, mens den organiske vækst forventes at være negativ i tredje kvartal, baseret på et meget stærkt tredje kvartal i 2020, hvorefter EBITDA forventes at komme tilbage til positiv vækst i fjerde kvartal, fremgår det af regnskabet.

Desuden venter STG, at de frie pengestrømme lander over 1 mia. kr.

Scandinavian Tobacco Group foreslår i forbindelse med sit regnskab en stigning i det ordinære udbytte på 6,6 pct. til 6,50 kr. per aktie på den forestående ordinære generalforsamling.

Derudover har selskabet besluttet af igangsætte et nyt aktietilbagekøbsprogram på op til 600 mio. kr.

Læs også