Erhverv

»Jeg har aldrig mødt en vegetar før«

Der er store nationale forskelle på, hvordan det enkelte individ tager ansvar for eksempelvis klimakampen. Det er en af de opdagelser August Solliv har gjort sig i sin første tid i Hong Kong som en del af eliteudvekslingsprogrammet Globe.

Artiklens øverste billede

»Jeg har aldrig mødt en vegetar før.«

Sdan lød nogle af de første ord, jeg hørte fra en lokal i Hong Kong efter min ankomst til byen for knap halvanden måned siden. Vi var ude at spise frokost på et lokalt marked, hvor jeg bad min kvindelige medstuderende om hjælp til at bestille, da hele menuen var på kantonesisk og jeg ønskede noget vegetarisk.

For mig er det intet specielt at være vegetar, men for hende var det noget særdeles unikt. Det var mit første møde med den anderledes tilgang til klimaet i Hong Kong sammenlignet med Danmark.

SERIE: Virksomhedernes konkurrence om talent og kompetencer er større end nogensinde. FINANS følger over 18 måneder de elitestuderende fra Globe-programmet på CBS på deres personlige rejser fra Hong Kong over København til USA – fra talent til en del af dansk erhvervslivs fremtid.

Forskellen mellem de to lande er individets plads i samfundet. Individet spiller ikke på samme måde en bærende rolle i samfundet og tillægges derfor heller ikke lige så meget ansvar og medbestemmelse.

Det betyder, at det vi i Danmark ser som noget af det vigtigste inden for klimakampen – sænkningen af CO2-udledning fra ens personlige forbrug – ikke har samme fokus i Hong Kong.

I Danmark får man ofte at vide, at man skal tænke over at spise mindre kød, at rejse mindre, at genbruge mere, at købe økologisk og lokal frugt i supermarkedet und so weiter.

Det gør man ikke på samme måde i Hong Kong. For eksempel viser tal fra Hong Kongs miljøstyrelse, at kun 1 pct. af plastaffald bliver genbrugt (til sammenligning bliver omkring 15 pct. genbrugt i Danmark), og tendensen er faldende i Hong Kong. Siden 2010 er andelen af affald, der bliver genbrugt i Hong Kong, halveret.

»Hvad ligger der så til grund for det mindre fokus?,« ville man nok spørge sig selv. Det er en blanding af faktorer. Spørger man nogle af de lokale studerende, er Hong Kongs kollektivistiske kultur dog hovedgrunden til manglen på fokus på klimavenligt forbrug. Det anses ikke for at være det enkelte individs rolle at tage ansvar for bekæmpelse af klimaforandringerne ved at ændre sine vaner og sit forbrug, men nærmere det overordnede samfunds ansvar.

Det er altså gennem den offentlige og den private sektor, at klimakampen skal føres. En undersøgelse fra 2020 lavet af survey-instituttet HK PORI viser, at 80 pct. af befolkningen i Hong Kong mener, at staten har det overordnede ansvar for at tackle klimaproblemerne, men også at private virksomheder deler noget af ansvaret.

Hong Kongs regering har sat et mål om, at landet skal være CO2-neutralt i 2050 (præcis ligesom i Danmark) og prøver at skubbe landet i en klimavenlig retning. Men ansvaret ligger også hos de private virksomheder. Disse har muligheden for at mindske CO2-udledningen i Hong Kong og har nok et højere ansvar for at agere proaktivt på klimadagsordenen i et kollektivistisk land end i et individualistisk land, da kollektivisme sjældent har givet incitament til handlekraft hos individet.

Danmark er generelt langt fremme, når det gælder klimaet, og der er danske virksomheder, som befinder sig i den globale klimatop og derfor kan være med til at præge andre lande i den rigtige retning.

Jeg håber derfor, at danske virksomheder med afdelinger eller leverandører i kollektivistiske lande vil tage dette til efterretning. Klimaforandringer finder sted på et globalt plan, hvorfor virksomheders ageren i kollektivistiske lande såsom Hong Kong er mindst lige så vigtig, som den er i Danmark, selvom presset ikke mærkes på samme måde.

AUGUST SOLLIV, studerende på CBS-programmet Globe

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.