Erhverv

»Vi er i fuld gang med at skabe menneskefjendske kæmpebyer, som ingen gider bo i«

Barokke krummelurer møder stål og beton. Arkitektoniske modstandsbevægelser vil have nutidens byudvikling på den politiske dagsorden, og ifølge eksperter handler hadet til beton om mere end blot smag og behag.

Side om side står historiske bygninger og moderne højhuse og kæmper om pladsen i landets storbyer. En kontrast, der skaber en splittelse mellem dem, der sværger til det nye, og dem, der sværger til det gamle. Grafik: Thorgerd Jensen Æggepakkeriet i Aarhus er et nyt byggeri på 13 etager, som er skudt op ved siden af det bevaringsværdige æggepakkeri fra 1939. Arkivfoto: Casper Dalhoff Signe Wenneberg kalder Kalvebod Brygge på Amager en beton- og glasørken. Også Aarhus Ø møder massiv kritik fra flere fronter. Christoffer Harlang, der er forfatter og professor på Arkitektskolens Institut for Bygningskunst og Kultur, kalder arkitekturen på Aarhus Ø et uheldigt produkt af individualismen.

Foto: Joachim Ladefoged Ebeltofts gamle maltfabrik er blevet omdannet til et kulturhus med bibliotek, museum, ungdomsklub og kunstnerlejligheder. Byggeriet møder ros for at passe ind i det omgivende miljø.

På en regnfuld søndag render et par vindblæste motionister rundt som eneste liv blandt virvaret af beton, glas og vintertrætte altaner på Aarhus Ø. Over dem strækker stillestående kraner deres lange fingre mod en grå himmel og vidner om, at endnu en moderne mastodont er undervejs i den nye bydel på havnen.

Aarhus er ikke alene om at opleve et foranderligt bybillede disse år...

Læs også
Top job