Erhverv

Varehuskæmpe tager ja-hatten på efter regeringens lempelser: Genåbner på mandag

Ikea var blandt kritikerne af genåbningen den 1. marts. Efter reglerne for antal kunder i store butikker er blevet lempet, er varehuskæden klar til at slå dørene op fra på mandag.

Efter et par dages tænkepause meddeler Ikea, at man fra næste uge genåbner kædens fem danske varehuse, som har været lukket for almindelig handel siden nedlukningen i december. Foto: Bloomberg/Jeenah Moon.

Ikea er klar til igen at slå dørene op for kunder.

Genåbningsregler

Frem til den 15. marts:

  • Genåbningsreglerne fastslår, at udvalgsvarebutikker over 5.000 kvm skal reservere 250 kvm pr. kunde. Desuden må kunder kun komme i butikkerne efter tidsbestilling.
  • Arealkravet betyder, at mens en butik på 4.999 kvm må tage imod 249 kunder, må en butik på 5.001 kvm blot huse 20 kunder.
  • Forklaringen er, at genåbningsaftalen blot kræver 20 kvm pr. kunde for udvalgsvarebutikker på 2.000-4.999 kvm.
  • For udvalgsvarebutikker under 2.000 kvm skal der blot være 10 kvm pr. kunde.

Fra den 15. marts:

  • Genåbningsreglerne fastslår, at udvalgsvarebutikker over 5.000 kvm må have op til 250 kunder i butikken uden tidsbestilling.
  • Butikker over 10.000 kvm skal gøre brug af tidsbestilling, men kravet kan fraviges, såfremt butikken har en alternativ løsning, der sikrer mod sammenstimling af kunder.
  • Udvalgsvarebutikker på 2.000-4.999 kvm må tage imod 249 kunder svarende til, at der skal være 20 kvm pr. kunde.
  • For udvalgsvarebutikker under 2.000 kvm skal der blot være 10 kvm pr. kunde.

Kilde: Virksomhedsguiden

De fem danske varehuse har været tvangslukket for almindelig handel siden coronanedlukningen i december, men fra mandag er der igen åbent i Ikea-varehusene.

»Vi glæder os til at byde vores kunder indenfor igen - også selv om det kun er i begrænset omfang,« siger Christian Mouroux Pedersen, kommunikationschef i Ikea Danmark.

Genåbningen kommer efter to uger, hvor den svenskejede varehuskæde har været i vildrede over de danske genåbningsregler.

Regeringens genåbning af udvalgsvarebutikker den 1. marts omfattede også Ikea. Men en særregel om, at varehuse over 5.000 kvadratmeter (kvm) skal reservere 250 kvm pr. kunde, fik i første omgang Ikea-ledelsen til at slå bak.

Vi glæder os til at byde vores kunder indenfor igen - også selv om det kun er i begrænset omfang.

Christian Mouroux Pedersen, kommunikationschef i Ikea Danmark

»Vi har kvadratmeter nok til at kunne tilbyde sikker handel for et begrænset antal kunder. Men det giver naturligvis ikke mening at åbne et varehus på eksempelvis 20.000 kvm. for kun at kunne lukke 75 kunder ind ad gangen,« har Christian Mouroux Pedersen tidligere udtalt til Finans om årsagen til, at Ikea ikke hoppede med på genåbningen den 1. marts.

250 kvm-reglen afstedkom massive protester fra både Dansk Erhverv, DI Handel og detailaktører som Ikea og Ilva, mens byggemarkedskæden Bauhaus tog skridtet fuldt ud med meldingen om, at man overvejer at kræve erstatning af staten for konkurrenceforvridende forskelsbehandling.

Et møde mandag med repræsentanter for detailhandlen blev tirsdag fulgt til torvs med en melding fra regeringen og aftalepartierne EL, SF og De Radikale om, at udvalgsvarebutikker over 5.000 kvm fra næste uge også må huse op til 250 kunder. Er butikken over 10.000 kvm, skal kunder dog fortsat bestille tid for at blive lukket ind.

I første omgang var Ikea ifølge Finans' oplysninger skeptisk overfor en genåbning med kun 250 kunder i varehusene, men efter at have tygget på de tilrettede genåbningsregler, vender Ikea-ledelsen nu tommelfingeren op til reglerne, selv om de indebærer, at kunder skal bestille tid før deres Ikea-besøg.

»Vi vil gøre alt for at give vores kunder en god oplevelse og samtidig overholde myndighedernes anvisninger,« siger Christian Mouroux Pedersen i en pressemeddelelse.

Med meldingen fra Ikea er alle de store udvalgsvarehuskæder igen åbne. Men det betyder ikke, at de jubler over restriktionerne.

Selv om kvm-reglerne lempes fra næste uge for store udvalgsvarebutikker som Ilva, Ikea og Bauhaus, holder Bauhaus-topchef Mads Jørgensen fortsat liv i tanken om at kræve erstatning af staten.

»Der er for mange penge på spil til, at vi bare kan droppe sagen. Det er jo et stort tocifret millionbeløb, som vi har sat over styr, selv om vi kun taler om 14 dage. Marts er jo en kæmpe måned for os,« slog topchef Mads Jørgensen onsdag fast overfor Finans.

Om Bauhaus ender med at slæbe staten i retten, vil ifølge Mads Jørgensen afhænge af, om en igangværende advokatgranskning viser, at der ligger saglige begrundelser bag regeringens restriktioner, eller om hele sagen alene hviler på politiske mavefornemmelser.

BRANCHENYT
Læs også