Discountkæderne taber terræn i nedlukningen, mens supermarkeder vinder
Interne branchetal viser, at forbrugerne i årets første corona-måneder har købt stort ind af dagligvarer. Til gengæld taber discountkæder som Rema, Fakta, Netto og Aldi markedsandele i denne nedlukning.
Salget af dagligvarer til danskerne slår rekord i februar med en vækst på 14 pct. Til gengæld bliver der under den aktuelle corona-nedlukning købt anderledes ind. Den ellers fremadstormende discountsektor taber for første gang i en årrække faktisk markedsandele. I stedet går supermarkeder frem og erobrer en større del af omsætningen.
Det viser en indsigt, som Finans har fra flere kilder, i branchens interne og fortrolige tal for udviklingen. Analysefirmaet Nielsen samler og bearbejder disse. Alle kæder bortset fra discountkæden Lidl indrapporterer tal.
De danske discountkæder - Netto, Fakta, Rema 1000, Aldi og Lidl – har konstant samlet vundet markedsandele i salget til danskerne over flere år. Men i februar – præget af nedlukning med lukkede restauranter, udespisning og stop for danskernes ferierejser – er den udvikling vendt.
Tallene viser, at discountkæderne har tabt 2,3 pct. point i markedsandel i februar og 0,5 når januar tælles med, mens supermarkederne gik frem med 1,1 pct. point i februar.
Discountkæderne Fakta, Rema 1000, Netto og Aldi er gået tilbage. Omvendt går supermarkederne – bl.a. Meny, Spar, Bilka, Føtex og SuperBrugsen - frem i den seneste måned.
Hos Salling Group med Føtex, Bilka og Netto fastslår koncernchef Per Bank, at kunderne tydeligvis den seneste tid har fordelt deres indkøb anderledes end normalt. Og de har forholdsmæssigt handlet mindre i discountbutikker end normalt.
»Der er fortsat betydelig vækst i discount, da markedet som helhed er vokset markant. Baseret på markedsandele ser vi dog de seneste to måneder en helt klar tendens, hvor alle supermarkeder lige fra den mindste købmand til de største varehuse vinder terræn i forhold til discount,« siger Per Bank. Han fortsætter:
»Jeg kan ikke huske en lignende ændring i indkøbsmønstret de seneste 25 år. Men når alt åbner igen og stabiliserer sig, forventer jeg en normalisering af markedet.«
Hos Rema 1000, der over en lang årrække har været kendetegnet ved vækst og vundne markedsandele, gør analysen for februar indtryk.
»Selvom tallene dækker over en kort periode, viser det jo, at man altid skal være på tæerne i dansk dagligvarehandel. Corona eller ej er det her da en vigtig huskeseddel til os. Markedet har under coronakrisen været ret volatilt, så vi lægger ikke for meget i tallene, da der har været store udsving siden marts i fjor,« siger kommunikationsdirektør Jonas Schrøder, Rema 1000 Danmark.
Discountbutikkerne bruges meget, når det skal gå stærkt. Det er ikke så nødvendigt i øjeblikket for mange.
Hos Dagrofa med kæderne Meny, Spar og Min Købmand er der til gengæld stor tilfredshed med udviklingen. Også selvom koncernen ikke vil udtale sig om de konkrete, aktuelle Nielsen-tal, da de er fortrolige.
»Vi ser på seneste års udvikling med stolthed og ydmyghed. Vores butikskoncepter er blevet skarpere med fokus på nærhed, lokal forankring og større fokus på fødevareoplevelser, og det er også med til at give nye kunder. Vi har det sidste år set en ændring i danskernes adfærd, hvor de handler mere lokalt og køber flere kvalitetsvarer,« udtaler koncernchef Tomas Pietrangeli, Dagrofa.
Målt på dagligvareselskabers udvikling har Coop Danmark – med kæderne Fakta, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Irma – ifølge Nielsen-tallene samlet tabt markedsandele i årets første to måneder.
Coop har ellers ifølge en ny strategi ambitioner om netop at vinde tabte markedsandele tilbage. Det er ifølge informationsdirektør Jens Juul Nielsen også klart målet for den nye plan i Coop.
Han siger samtidig om den aktuelle udvikling, at koncernen har vækst i omsætningen - specielt i Kvickly, Superbrugsen, Dagli´Brugsen og Irma.
»En væsentlig forklaring på, at supermarkeder lige nu klarer sig bedre end discountbutikkerne, er, at kunderne har bedre tid til at handle. Discountbutikkerne bruges meget, når det skal gå stærkt. Det er ikke så nødvendigt i øjeblikket for mange. Derfor handler flere i kvalitetssupermarkederne,« mener Jens Juul Nielsen.