Erhverv

Sådan får 70.000 danskere grøn strøm uden en krone i statsstøtte

En langvarig elkøbsaftale baner vej for to nye solcelleparker, der giver grøn strøm til 70.000 danskere. Aftalen beviser, at solceller kan konkurrere med de billigste fossile energiformer.

To nye solcelleparker forventes at producere 112 gigawatt timer årligt, svarende til 70.000 danskeres årlige elforbrug.

Selskabet Better Energy er klar til at opføre to nye danske solcelleparker, som uden statsstøtte kan forsyne 70.000 danskere med grøn strøm. Det er resultatet af en langvarig elaftale, som er indgået med en af Danmarks største elhanelsvirksomheder Centrica.

De nye solcelleparker forventes at producere 112 gigawatt timer årligt. Projektet er opsigtsvækkende, fordi det sætter en streg under, at solenergi er blevet så billig, at det kan konkurrere med de fossile energiformer.

»Aftalen mellem Centrica og Better Energy er et godt eksempel på vedvarende energi, der konkurrerer med konventionel elproduktion og leverer grøn energi til europæiske forbrugere. Aftalen viser også, at det er muligt at udvikle solparker, der bliver opført uden statsstøtte,« siger Kristian Gjerløv-Juel, kommerciel direktør i Centrica.

Nøglen til projekter er den langvarige elbøbsaftale – i fagsprog kaldet PPA (Power Purchase Agreement). Den løber over 10 år, hvor Centrica forpligter sig til at købe strøm fra solcellerne af Better Energy. På den måde får Better Energy sikkerhed for indtjeningen, hvilket gør det muligt at opfører de to nye parker og dermed tilføre ny vedvarende energi til den samlede danske energiproduktion.

De senere år har det typisk været større industrivirksomheder, der har indgået de længerevarende elkøbsaftaler for at reducere virksomhedens egen klimabelastning. Det er en måde, hvorpå virksomheder kan sikre sig, at deres køb af grøn strøm rent faktisk fører til ny vedvarende energi. Det står i kontrast til de udskældte grønne certifikater, hvor virksomheder køber grøn strøm fra eksisterende vindmølleparker, som er opført med statsstøtte.

Det er første gang, Better Energy lander en PPA med en elhandelsvirksomhed. Det er et bevis på, at energiformen er fuldt ud konkurrencedygtig, fordi det for elhandelsvirksomheden handler om at levere den billigste energi.

Peter Munck Søe-Jensen, executive vice president i Better Energy, mener, at solkraft er en afgørende brik i at nå både kortsigtede og langsigtede klimamål.

Ifølge Energistyrelsen forventes det danske elforbrug næsten at blive fordoblet det kommende årti. Og ifølge Peter Munck Søe-Jensen skal der endnu mere til, hvis man skal lykkes med at fortrænge fossile brændsler i den tunge transport ved hjælp af den brandvarme klimateknologi Power-to-X.

»Med det massive behov, der er for udbygning af vedvarende energi i de kommende år, er det vigtigt, at både virksomheder og elhandlere fokuserer på additionel energi. Ved at forpligte sig til at købe strøm fra kommende solcelleparker, sikrer man, at der bliver tilført ny grøn strøm til elnettet. På den måde understøtter man helt konkret den grønne omstilling, og det er præcis hvad Centrica gør,« siger Peter Munck Søe-Jensen.

Læs også
Top job