Erhverv

Nyt kapitel: Sådan går det nu for Lars Juhl, der fuckede sit liv op. Læs det nye kapitel her. Vi har låst en del af det op.

Verdens største olieselskab så et kollaps i indtjeningen i 2020

Oliegiganten Saudi Aramco vurderes til at være verdens mest profitable virksomhed, og til trods for at et nyt regnskab viser næsten en halvering i indtjeningen, beholder selskabet titlen.

Arkivfoto: John Moore/AP

Oliegiganten Saudi Aramco, der er verdens mest profitable og næstmest værdifulde virksomhed, måtte se sin bundlinje styrtdykke i løbet af 2020.

Det viser et dugfriskt regnskab fra selskabet, skriver CNBC.

Den saudiarabiske koncern kom ud af regnskabsåret med et resultat på 49 milliarder dollars, hvilket svarer til ca. 306 mia. kr. Til sammenligning lød samme tal på 88 mia. dollars svarende til 550 mia. kr. i regnskabsåret før.

Det er vel at mærke et fald på 44 pct. Alligevel beholder selskabet titlen som den absolut mest profitable virksomhed globalt set, ifølge CNBC.

Saudi Aramcos adm. direktør Amin Nasser udtaler i en pressemeddelelse, at de seneste 12 måneder har været »de mest udfordrende« i mange år for den enorme oliekoncern, hvori den saudiarabiske stat er hovedaktionær.

Det er især den lave pris på råolie gennem det seneste år og en skrumpende salgsvolumen, der har tvunget overskuddet ned ifølge oliegiganten. I april sidste år oplevede olieprisen desuden et kollaps af historiske dimensioner.

Aktiekurserne i nogle af de største olie- og gasvirksomheder i verden nåede et flerårigt lavpunkt i løbet af 2020. Exxon Mobil, det største amerikanske olieselskab, kunne sågar for første gang melde om røde tal på bundlinjen.

Det er lidt over et år siden, at Saudi Aramco gik på børsen i det, der blev verdenshistoriens største notering. Her formåede det statskontrollerede olieselskab at rejse intet mindre end 25,6 mia. dollars, da det udbød 3 mia. aktier svarende til 1,5 pct. af selskabet.

Selvom kursen på Saudi Aramco-aktien forholdt sig ganske stabilt sammenlignet med konkurrenterne under sidste års dyk i olieprisen, har væksten siden da været relativt mat i forhold til de andre store olieselskaber.

Trods indtjeningsfaldet i 2020 bibeholdt Saudi Aramco at udbetale et udbytte på 75 mia. dollars til aktionærerne, hvilket svarer til 468 mia. kr.

Læs også