Erhverv

De hårdest ramte brancher presser på for en udskydelse af feriepengene

Allerede fra næste uge kan danskerne anmode om at få udbetalt deres indefrosne feriepenge. Det undrer rejsebureauerne, restauranterne og biograferne, der fortsat er lukket ned.

Direktøren for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, er bange for, at danskerne bruger de frigivne feriepenge på alt muligt andet end turist- og underholdningsbranchen. Foto: Niels Ahlmann Olsen

Præsentationen af statens store genåbningsplan har gjort det klart, at rejsebureauerne, restauranterne og biograferne ikke står for tur endnu.

Først på den anden side af den 6. maj skønnes der at være så meget styr på pandemien, at de hårdest ramte brancher kan byde kunderne indenfor i nogenlunde vante rammer.

Alligevel kan danskerne ifølge en ny bekendtgørelse fra Beskæftigelsesministeriet allerede fra næste uge anmode om at få deres indefrosne feriepenge udbetalt via den 56 mia. kr. store pulje, der skal sætte skub i forbruget.

Det ærgrer erhvervsorganisationerne Danmarks Rejsebureau Forening, Horesta og Danske Biografer. De frygter hver især, at pengene bliver spenderet på håndværkere og fladskærme i stedet for at tilfalde de brancher, der har været lukket ned i længst tid og oprindeligt var tiltænkt midlerne.

»Det hedder jo feriepenge. Derfor kan der ikke herske tvivl om, at det skal bruges på rekreative ting - eksempelvis restauranter eller rejser. Men hvis pengene frigives her i foråret, så bruger folk dem sikkert på havemøbler og alt muligt andet. Derfor havde jeg gerne set, at de først blev frigivet efter den totale genåbning,« siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Hotellernes og restauranternes talerør, Horesta, mener på tilsvarende vis, at staten bør holde på pengene indtil videre.

»Frigivelsen af feriepengene byggede på argumentet om, at nogle brancher er særligt hårdt ramt af krisen. Derfor er der jo ikke særlig meget fidus i at udbetale pengene, mens netop de brancher fortsat er lukket ned,« konstaterer Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i Horesta.

Danske Biografers direktør, Lars Werge, betragter for sin egen branches vedkommende ikke billetterne til det store lærred som en så høj udgift, at udbetalingen af feriepenge gør nogen forskel i den sammenhæng

For ham at se er datoen for frigivelsen derfor mere af symbolsk karakter under krisen.

»Hvis der bliver pumpet penge ud i samfundet, vil vi selvfølgelig også gerne have mulighed for at få en andel i dem,« forklarer Lars Werge.

Da første del af feriepuljen på i alt 108 mia. kr. blev frigivet i efteråret 2020, valgte 75 pct. af lønmodtagerne at få udbetalt de indefrosne penge.

Læs også
Top job