Erhverv

Amerikanske selskaber tilbyder ansatte goder, hvis de lader sig vaccinere

Flere store amerikanske selskaber vil gøre meget for at få deres ansatte til at blive vaccineret mod corona.

Flere amerikanske selskaber tilbyder de ansatte forskellige former for goder, hvis de bliver vaccinerede. Foto: AP/Patrick van Katwijk

Flere amerikanske selskaber tilbyder nu de ansatte forskellige former for goder, hvis de lader sig vaccinere mod corona.

Det sker som et forsøg på at få flere til at lade sig vaccinere uden at bruge direkte tvang, skriver CNN Business.

Inden for nogle industrier er det allerede et krav om, at man skal lade sig vaccinere - eksempelvis inden for plejesektoren - mens andre gerne vil bruge ”nudging” i stedet.

Det sker både for at få arbejdspladsen gjort ”coronafri” og for at give eventuelle skeptikere en tilskyndelse.

Og goderne dækker over alt fra en ekstra fridag, gavekort, gratis transport til vaccinationsstedet eller en kontant præmie.

Her er eksempler på denne form for tilskyndelse hos forskellige selskaber:

Aldi tilbyder sine timeansatte fire timers ekstra betaling, hvis de lader sig vaccinere.

American Airtlines tilbyder sine ansatte en ekstra fridag næste år, og 50 dollar indbetalt på deres ”employee recognition program”.

»Vi har den tilgang, at vi i høj grad tilskynder vores medarbejdere til få taget vaccinen,« siger luftfartsselskabet driftsdirektør David Seymour.

Amtrak giver sine ansatte en bonus svarende til to timers løn, når de kan vise, at de er blevet vaccineret. De får også betalt frihed til at blive vaccineret i arbejdstiden.

Bolthouse Farms tilbyder sine ansatte en bonus på 500 dollar, hvis de kan bevise, at de er blevet vaccineret. Samtidig tilbyder de vaccination på deres største farm.

Dollar General tilbyder en godtgørelse svarende til fire timers løn, hvis de tager stikket, men vil ikke tvinge de ansatte til at blive vaccineret.

Kroger tilbyder en én-gangs bonus på 100 dollar til ansatte, der kan bevise, at de er blevet vaccineret.

Lidl tilbyder sine ansatte 200 dollar i ekstra løn, hvis de bliver vaccineret.

McDonald’s vil give op til fire timers betalt frihed til de ansatte som bliver vaccineret.

Target tilbyder fri transport til et vaccinationssted. Time ansatte kan desuden få op til fire timers betalt frihed til at få vaccinen.

Læs også