Erhverv

H&M bliver boykottet i Kina

H&M har på sociale medier meddelt, at det ikke blander sig i politik, men følger internationale retningslinjer. Foto: Imaginechina via AP

H&M og Adidas ligger torsdag med fald på henholdsvis 3,1 pct. og 3,9 pct., og samtidig indikeres Nike 4,3 pct. lavere, efter at mode- og sportstøjmærkerne står over for en mulig boykot i Kina som følge af deres holdning til brug af bomuld fra den omstridte Xinjiang-provins.

Det skriver Bloomberg News.

Tidligere har H&M beordret underleverandører om ikke at benytte bomuld fra den kinesiske Xinjiang-provins med den begrundelse, at der angiveligt foregik brud på menneskerettighederne.

Blandt andet har mærkets ambassadører brudt al kontakt, mens internetselskaber har fjernet H&M's produkter og apps.

Den kinesiske modstand over for H&M kommer, efter at EU's udenrigsministre mandag besluttede at sanktionere Kina for brud på menneskerettighederne.

I 2007 åbnede H&M sin første butik i Shanghai i Kina, og selskabet har siden udvidet massivt. Mellem 2007 og 2020, da coronapandemien ramte, havde H&M udvidet forretningen fra 1300 til 5000 butikker, hvor størstedelen af væksten har været i Asien. Kina udgør 5,2 pct. af salget hos H&M.

Opfordringerne til at boykotte den svenske tøjforhandler har også spredt sig til den amerikanske sportsudstyrskoncern Nike, som tidligere har sagt, at det ikke vil købe produkter fra provinsen som følge af bekymringer om arbejdskraften.

Adidas, Inditex, Gap og Under Armour har ifølge Bloomberg News også tidligere lavet kommentarer om at boykotte bomuld fra Xinjiang-provinsen.

Læs også