Serier
BREAKING

Forståelsen af andre kulturer er vigtigere nu end nogensinde før

Ting, som ligger os fjernt, kan virke intimiderende og farlige. Det er de ikke.

Talenternes uddannelsesrejse
Alexander Skovbos baggrund som elitesportsudøver har givet ham en disciplin, som har vist sig at være nyttig som CBS-studerende på Globe-forløbet. Foto: Privat

»At rejse er at leve.«

Det skrev det nok bedst kendte danske navn i Hong Kong, H.C. Andersen. Kigger man på danske topledere, er det svært at finde nogen, som ikke har arbejdet i udlandet. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt med international erfaring og forståelse af andre kulturer?

Ting, som ligger os fjernt, kan virke intimiderende og urelaterbare. Måske endda farlige. Det gælder i særdeleshed kulturer i andre farvande, såsom Fjernøsten. Man kan hurtigt opbygge et os-mod-dem-forhold og distancere sig fra det, der er anderledes.

Denne tankegang findes særligt på makroplan. International Chamber of Commerce identificerer stigende protektionisme – en tendens til at fokusere nationalistisk. En tendens, jeg synes, kun er blevet forstærket under coronakrisen.

Jeg håber ikke, disse træk fortsætter på den anden side, da det sjældent er den bedste langsigtede strategi blot at kigge ned på sine egne sko.

Drivkraften bag min udveksling i Hong Kong og mine andre studieophold i udlandet er at lære om andre kulturer. Om de kulturelle forskelle i Hong Kong og måden mine medstuderende herude tænker på. At forstå mere om det, jeg ikke forstår.

Derved lærer man også mere om sig selv. Det er det, der fascinerer mig ved Globe. Gennem halvandet år kommer man tæt på kulturen blandt hongkongere og amerikanere på en anden måde, end hvis man havde rejst alene.

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

For at erfare de kulturelle forskelle, deltog jeg sammen med tre andre fra Globe - to fra Hong Kong og en fra Danmark - i en business case-konkurrence.

Problemløsning får en helt ny dimension, når man har forskellige perspektiver og tankegange. Vi blev nummer tre ud af over 600 hold trods aldrig at havde mødt hinanden fysisk eller arbejdet sammen før. Det viser noget om potentialet i at omfavne kulturelle forskelligheder.

På den korte bane er det måske nemmere at arbejde sammen med nogen, som man kender godt, og som ligner en selv. Men det er sjældent det, man kommer længst med på sigt.

Ser man på gruppearbejdet i vores undervisning, virker vores medstuderende fra Hong Kong umiddelbart tilbageholdende. Men det er blot indtil, man får opbygget et tillidsforhold. Så bliver diskussionen pludselig utroligt givende.

I undervisningen blev vi præsenteret for følgende citat fra Jack Ma fra Alibaba Group: »I dag bliver hård, i morgen bliver værre, men dagen efter bliver solskin.« Ting tager tid. Det tager tid at forstå nye kulturer, men udfaldet kan blive værdifuldt, hvis man prøver.

Så hvorfor er det egentlig, at mange topledere har arbejdet i udlandet? Jeg forstiller mig, at det handler om bedre at kunne forstå forskellige mennesker og kulturer. Jeg tror, det er nogle vigtige erfaringer at få allerede som studerende.

Og selvom det, der er anderledes, kan virke fjernt, er det typisk ikke så uforståeligt, hvis man tør at bevæge sig over på andres banehalvdel.

Læs også