Erhverv

Svar fra private kviktestfirmaer kommer med i coronapasset

Sundhedsministeriet oplyser, at testsvar fra private testudbydere kommer til at indgå i coronapas, hvis udbyderne sender data til national database hos Statens Serum Institut. Også selvom testene er taget på arbejdspladserne og ikke betalt af det offentlige.

It-virksomhederne Netcompany og Trifork skal udvikle det digitale coronapas i Danmark. Her er et foreløbigt bud fra Netcompany på, hvordan passet kan komme til at se ud. Den endelige udformning er ikke fastlagt endnu. Illustration: Netcompany

Testsvar fra en række private testudbydere vil komme med i det coronapas, som spiller en hovedrolle i den kommende genåbning. Tilsyneladende også selvom testene er taget f.eks. i forbindelse med en virksomhedsordning.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en mail. Her fastslås det, at alle testsvar fra de private udbydere, der indberetter til den danske mikrobiologidatabase (forkortes i fagtermer MiBA) hos Statens Serum Institut, allerede nu kan ses på sundhed.dk og i MinSundhed-app’en, »uanset hvilken sammenhæng testen er foretaget i.«

»Disse testsvar vil tilsvarende kunne vises i den nye Coronapas-app,« lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsministeriet.

Aktuelt indberetter 29 private udbydere deres resultater til Statens Serum Institut, oplyser Sundhedsministeriet.

Capa Biotech udbyder antigen-test hos flere virksomheder. Partner Henrik Bang understreger, at han forventer, at virksomhedens testsvar kommer til at indgå i det kommende coronapas.

»Vi har ændret systemet, så vi i stedet for kun at indberette de positive svar til sundhedsmyndighederne, så indberetter vi alle testresultater til Statens Serum Institut,« siger Henrik Bang, partner i Capa Biotech.

»Det betyder også, at de folk, der bliver testet i vores virksomhedsordninger, fremadrettet vil kunne benytte det i deres coronapas.«

SOS International har samme forventning og oplyser, at man sender information til SSI hvert 15. minut. Også Falck indrapporterer al data til SSI.

»Vi håber, at det snarest kommer med i coronapasset,« siger pressechef Lisbeth Nedergaard.

Det er coronapasset, som skal bruges til at dokumentere, at du har en negativ test, der er maksimalt 72 timer gammel, eller at du har haft covid-19 eller er vaccineret mod sygdommen.

På sundhed.dk fremgår det fredag, at du kan se resultatet af kviktesten - altså en såkaldt antigen-test - »senest en dag efter, at du eller dit barn er blevet testet.«

Men coronapasdelen er tilsyneladende ikke helt på plads endnu.

»En negativ Antigen-test giver desværre ikke mulighed for at downloade et Coronapas for COVID-19 test før midt i april,« står der på sundhed.dk.

Coronapasset er et af fundamenterne for den kommende genåbning, som begynder fra 6. april. Det har tidligere lydt, at MinSundhed-app’en fra »ultimo marts« skulle fungere som en simpel men funktionel løsning, indtil den egentlige coronapas-app ventes færdigudviklet i maj.

Sundhedsministeriet oplyser dog også, at man også fortsat vil »kunne bruge det testsvar, man modtager fra de private testudbydere som dokumentation for negativ antigentest, hvis svaret ud over resultatet indeholder oplysninger om navn og prøvetagningstidspunkt.«

BRANCHENYT
Læs også