Erhverv

Danske familieejede firmaer banker udenlandske kolleger

De danske familievirksomheder er kommet bedre gennem krisen end deres globale kolleger. De har også klart højere forventninger til væksten i 2021 og 22, viser en måling fra PWC.

Jakob Topsøe, bestyrelsesformand i Haldor Topsøe Holding, tror, at de danske virksomheders relative succes under coronakrisen skyldes god økonomi og noget, han ikke kan bevise: At medarbejdere er meget dedikerede. Foto: PWC

Coronakrisen ramte også de familieejede danske virksomheder - men de red stormen af betydeligt bedre end deres globale kolleger.

Det fremgår af en analyse, revisions- og rådgiverkoncertnen PWC har lavet på globalt plan, herunder med et særligt kig på Danmark.

En tredjedel af de familieejede danske virksomheder måtte se deres omsætning falde i 2020, men det gjaldt 46 pct. af de globale familieejede kolleger.

Fire ud af 10 danske virksomheder lykkedes med at skabe vækst i 2020. Og kun hver 10. havde behov for at få kapital udefra - det måtte dobbelt så mange af deres globale kolleger gøre.

»Grunden til, at de danske virksomheder klarer sig relativt godt gennem pandemiåret er, at de står på et solidt finansielt fundament. De har haft vækst gennem en årrække inden krisen, og de har ikke været presset på økonomien op til krisen,« siger Karina Hejlesen Jensen, der er partner i PWC.

At de danske virksomheder kom så relativt godt gennem krise gør dem også mere optimistiske for fremtiden.

Jakob Topsøe, som er bestyrelsesformand i den højteknologiske virksomhed Haldor Topsøe Holding, er enig i, at de danske familieejede virksomheder generelt er økonomisk solide og velkonsoliderede, så de har noget at stå imod med.

Han peger på, at der også kan ligge en forklaring i, at en relativt stor del af de danske virksomheder ligger inden for bl.a. medicin og medicinsk udstyr, som ikke er blevet så hårdt ramt af krisen.

»Men jeg tror også, at danske virksomheder generelt har haft enorm gavn af en medarbejderskare, der er utroligt dedikeret og omstillingsparat. Det er ikke noget, jeg umiddelbart kan måle, men jeg er overbevist om, at en del af den danske relative succes gennem krisen ligger her,« siger Jakob Topsøe.

Det er der faktisk forskningsmæssigt belæg for, siger Morten Bennedsen, professor ved Insead og ekspert i familievirksomheder.

»Familieejede virksomheder har i gennemsnit bedre relationer til de ansatte. I en krise som pandemien er netop relationerne til medarbejdere vigtige, fordi det handler om f.eks. at sende medarbejdere hjem, tage vare på dem og stole på dem,« siger Morten Bennedsen.

Derfor går det godt

Fem ting, der kan forklare en familieejet virksomheds succes under en krise:

  • De er typisk mindre gældsatte
  • De har ofte nære relationer til medarbejderne
  • De har ofte en mere fleksibel ledelse. Hvis den er velfungerende, kan en familieledelse hurtigere træffe beslutninger.
  • Ældre familievirksomheder har været igennem krise, måske krige og andre pandemier, så de ved, at de kommer med jævne mellemrum, og de ved, at virksomheden indtil videre har overlevet dem.
  • Familievirksomhederne kan se mulighederne på den anden side af krisen

Kilde: Morten Bennedsen, professor på Insead

Der ligger også en forklaring i selve ejerformen, tror Steen Haustrup, der er tidligere adm. direktør og nu næstformand i bestyrelsen i den familieejede emballagevirksomhed Plus Pack. Han er desuden formand i interesseorganisationen for de familieejede danske virksomheder, Family Business.

Han henviser til talemåden, at når man i børsnoterede selskaber taler om et kvartal, mener man tre måneder. I familievirksomheder opfatter et kvartal som et kvart århundrede. Tidsperspektivet på forretningen er med andre ord helt anderledes.

»Måske har det en betydning, at familievirksomheder som helhed ikke gældsætter sig så aggressivt, så de har normalt mere at stå imod med under en krise, og de står derfor generelt betragtet bedre fast på vej ud af en krise,« siger han.

Steen Haustrup siger, at man i en familievirksomhed måske i højere grad tænker på, at virksomheden skal bestå til næste generation også, end om indtjeningen kan hæves med en million eller to.

»Derfor tager man ikke så høj en risiko,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også