Erhverv

Landbrugstopchefer kræver ro om erhvervet efter vismandsrapport

Kristian Hundebøll, der er topchef i DLG, opfordrer de danske politikere til at kunne stille sikkerhed, for at selskabet kan komme i mål med sine initiativer, der skal sikre en nedskæring i CO2-udledningen. Arkivfoto

Foreningen Landbrug & Fødevarer afviser vismænds forslag til klimaforhandlingerne, mens fem topchefer i landbruget opfordrer til ro og stabilitet omkring sektorens fremtid.

Det skriver Berlingske Business.

De økonomiske vismænd har i en rapport sidste måned opfordret til, at der indføres en klimaafgift på 1200 kr. per ton CO2.

Det vurderes at ville koste omkring en fjerdedel af arbejdspladserne i landbruget og en tiendedel i fødevareindustrien, mens 30 mia. kr. vil blive skåret fra den danske landbrugs- og fødevareeksport.

Rapporten møder kritik af brancheforeningen Landbrug & Fødevarer samt fem topchefer i de to industrier.

Kristian Hundebøll, der er topchef i DLG, opfordrer de danske politikere til at kunne stille sikkerhed, for at selskabet kan komme i mål med sine initiativer, der skal sikre en nedskæring i CO2-udledningen.

Han bakkes op af topcheferne Jais Valeur fra Danish Crown, Peder Tuborgh fra Arla, Truels Damgaard fra DLF og Henning Haahr fra Danish Agro.

Mens vismand Lars Gårn Hansen over for Berlingske slår fast, at dansk økonomi sagtens kan klare en kraftig beskæring af landbrugs- og fødevarebranchen, mener Landbrug & Fødevarer, at landbruget fortsat spiller en vigtig rolle i dansk økonomi.

Organisationens beregninger viser, at landbrugs- og fødevaresektoren i fremtiden vil stå for omkring en femtedel af dansk vareeksport. Niels Peter Nørring fra foreningen anerkender, at de omtalte sektorer ikke længere har samme betydning som for 100 år siden, men bemærker også, at rapporten understreger, at en ensartet afgift vil have "vidtrækkende negative konsekvenser for landbrugs- og fødevaresektoren."

BRANCHENYT
Læs også