Erhverv

Carlsberg tilpasser sin produktion i uroplagede Myanmar

Bryggeriet har indtil videre klaret sig nogenlunde gennem krisen i Myanmar siden militærkuppet i februar.

Carlsbergs bryggeri i Bago i Myanmar har hidtil været relativt upåvirket af urolighederne i landet. Nu må produktionen tilpasses markedsforholdene, hvor punktvise nedlukninger af barer og restauranter giver en svingende efterspørgsel. Foto: Jens Bøgsted Foto: Jens Bøgsted

De fortsatte civile protester mod militærregeringen i Myanmar får nu også betydning for Carlsberg og koncernens bryggeri i landet.

Tidligere har Carlsberg Myanmar kunnet fastholde sin produktion, men de mange og fortsatte uroligheder begynder at kunne mærkes.

Derfor vil Carlsberg »tilpasse« sin produktion til efterspørgslen i den kommende tid.

»Vi lukker ikke ned, hverken helt eller delvist på bryggeriet i Bago, men den volumen, der bliver produceret, varierer lidt alt efter hvad der kan afsættes i markedet,« siger Christian Wulff Søndergaard, der er vice president for Global Corporate Affairs i Carlsberg Group.

Der er 500 ansatte på Carlsbergs bryggeri i Bago, der ligger omkring 80 km nordøst fra hovedbyen Yangon. Yangon var Myanmars hovedstad frem til 2005, hvor regeringen besluttede, at hovedstaden i stedet skulle være Naypyidaw.

Siden militærjuntaen kuppede sig til magten den 1. februar i år, er flere end 550 mennesker blevet dræbt i forbindelse med protester og demonstrationer fra befolkningen.

Landet har en lang tradition for militærstyre afbrudt af få år med semi-demokratiske forhold. Militæret har sagt, at magtovertagelsen vil vare mindst et år med undtagelsestilstand.

Carlsberg er det fjerdestørste bryggeri i Myanmar og stræber efter at blive næststørst. Bryggeriet samarbejder med det lokale Myanmar Golden Star Breweries, og Carlsbergs eget bryggeri stod færdigt i 2015.

Flere store virksomheder og bryggerier er blevet kritiseret i en FN-rapport for at samarbejde med militæret og dermed direkte eller indirekte være med til at finansiere militære indkøb og generalernes privatøkonomi.

I den seneste rapport fra FN er Carlsberg ikke omtalt, og bryggeriet siger, at det ikke samarbejder med militæret eller personer direkte forbundet til militæret.

Den 5. februar i år meddelte det store japanske bryggeri Kirin, at man trak sig ud af Myanmar, efter det kom frem, at bryggeriet havde stærke økonomiske forbindelser til ledende militærfolk i Myanmar.

Ud over de internationale mærker som Carlsberg og Tuborg producerer Carlsbergs bryggeri også den lokale øl Yoma.

Læs også