Serier

Brostrøm: Astrazeneca-vaccinerede behøver ikke være nervøse

Personer i Danmark, der har fået første stik af Astrazeneca-vaccinen, behøver ikke være nervøse, for risikoen for bivirkninger er overstået, fastslår Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Corona rammer verden
Perioden med risiko for bivirkninger efter Astrazeneca-vaccinen er overstået, og derfor behøver 150.000 danskere, der har fået første stik, ikke være bekymrede, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Foto: Jens Dresling

De 150.000 danskere, der har fået første stik med Astrazeneca-vaccinen, behøver ikke være nervøse for alvorlige bivirkninger. Perioden med risiko for f.eks. blodpropper er nemlig overstået.

Det fastslår Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en opdatering torsdag.

»Vi kan se, at risikoen for de alvorlige bivirkninger i forbindelse med vaccinationen forventes at være størst inden for ca. 7-10 dage, den er ganske lille efter 14 dage og helt væk efter 21 dage. Vi kan også se, at der ikke ser ud til at være senere tilfælde af svære blodpropper. Derfor vurderer vi, at de nuværende personer i Danmark, der er vaccineret med vaccinen fra Astrazeneca, ikke længere behøver at være bekymrede for at få disse sjældne bivirkninger,« udtaler Søren Brostrøm.

Astrazeneca-vaccinen, der nu har skiftet navn til Vaxzevria, har været suspenderet i Danmark siden 11. marts, efter at der i EU blev indrapporteret tilfælde, hvor yngre, raske personer havde fået alvorlige blodpropper efter at have fået vaccinen. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har siden undersøgt 86 tilfælde, heraf 18 dødsfald, og konkluderede onsdag, at der sandsynligvis er en forbindelse mellem vaccinen og blodpropperne, men at risikoen er meget lille. Det er fortsat EMAs vurdering, at fordelene ved vaccinen er større end risikoen.

Derfor vurderer vi, at de nuværende personer i Danmark, der er vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca, ikke længere behøver at være bekymrede.

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

»Denne vaccine har vist sig at være meget effektiv. Den forebygger alvorlig sygdom og indlæggelser, og den redder liv. Vaccination er ekstremt vigtigt til at hjælpe os i kampen mod covid-19, og vi skal bruge de vacciner, vi har,« sagde Det Europæiske Lægemiddelagenturs direktør, Emer Cooke, på et pressemøde om Astrazeneca-vaccinen onsdag.

Sundhedsstyrelsen vil i næste uge tage stilling til, hvad der skal ske med Astrazeneca-vaccinen i Danmark.

Denne vaccine har vist sig at være meget effektiv. Den forebygger alvorlig sygdom og indlæggelser.

Emer Cooke, direktør, Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA

»EMAs vurdering viser, at det var vigtigt at få undersøgt den mulige sammenhæng. Det bekræfter for os, at vi i Danmark har vist rettidig omhu ved at sætte vaccinen på pause, mens vaccinen bliver undersøgt. Vi afventer at få de danske resultater også, og forventer at komme med en udmelding i næste uge på baggrund af den viden, vi har fået opbygget,« udtaler Søren Brostrøm.

En række lande har efter en kort pause i marts genoptaget brugen af vaccinen, men ofte kun til ældre borgere. Ifølge EMA er tilfældene af blodpropper mest udbredt blandt kvinder under 60, men agenturet kan ikke ud fra undersøgelserne konkludere, at der er en særlig risiko for et bestemt køn eller aldersgruppe. Forklaringen på, at der tilsyneladende er flere kvinder under 60 år, der får problemer, kan skyldes, at denne gruppe udgør en særlig høj andel af de vaccinerede med Astrazeneca, lød det onsdag fra EMA.

I Danmark udgør frontpersonale en stor andel af dem, der har fået Astrazeneca-vaccinen.

»Astrazeneca-vaccinens effekt har samtidig allerede ved første stik givet de cirka 150.000 vaccinerede en god beskyttelse mod covid-19-sygdom,« siger direktør Søren Brostrøm.

Covid-19 vaccinen fra Astrazeneca
 • Det britisk-svenske firma Astrazeneca har i samarbejde med University of Oxford udviklet en vaccine mod coronavirus. Astrazenecas vaccine blev godkendt af EU den 29. januar.
 • Vaccinen har en effektivitet på ca. 60 pct., lavere end vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.
 • Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indledte i begyndelsen af marts undersøgelser af Astrazeneca-vaccinen efter flere tilfælde, hvor raske, yngre personer havde fået alvorlige problemer med blodpropper efter vaccination.
 • Sundhedsstyrelsen satte 11. marts brug af vaccinen fra Astrazeneca i bero i Danmark. Pausen blev 25. marts forlænget til midt i april.
 • EMA konkluderede 7. april, at der sandsynligvis er en forbindelse mellem Astrazeneca-vaccinen og blodpropper, men at risikoen er meget lille, omkring én ud af 100.000. EMA fastholder, at fordelene ved vaccinen er større end risikoen.
 • Over 34 mio. mennesker er vaccineret med Astrazenecas covid-19 vaccine i EU og Storbritannien.

  Astrazeneca henviser til, at både EMA og de britiske sundhedsmyndigheder konkluderer, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper, men at der er tale om meget sjældne tilfælde.

  »Samlet set bekræftede begge disse undersøgelser, at vaccinen giver et højt niveau af beskyttelse mod alle komplikationer med covid-19, og at disse fordele fortsat langt opvejer risiciene,« skriver Astrazeneca i en kommentar onsdag.

  BRANCHENYT
  Læs også