Kendisser har tabt erstatningssag mod Se og Hør: »Det er helt sort«
Line Baun Danielsen, Casper Christensen og flere andre berømtheder har i første omgang ikke opnået en erstatning for at have været udsat for Se og Hørs metoder i tys tys-sagen.
Selv om ugebladet Se og Hør blev dømt i sagen om tys tys-kilden, har en stribe kendisser ikke krav på en økonomisk erstatning for at have været udsat for metoden.
Det har Københavns byret afgjort fredag middag.
»Uanset at sagsøgerne har været udsat for grove retsstridige krænkelser, finder retten efter en samlet vurdering, at krænkelserne efter deres karakter og omfang ikke er egnet til at påvirke deres selv- og æresfølelse,« lyder det i afgørelsen på det civile gruppesøgsmål, som Line Baun Danielsen, Casper Christensen, Remee, Iben Hjejle, Oliver Bjerrehus og Martin Jørgensen indledte tilbage i 2016.
Deres krav om en samlet tortgodtgørelse på 1 mio. kr. udspringer af straffesagen mod Se og Hør, der i 2014 blev afsløret af en tidligere medarbejder i at have anvendt en informant hos betalingsselskabet Nets til at kortlægge udvalgte berømtheders færden på baggrund af deres kreditkortbetalinger. På den måde kunne ugebladets journalister og fotografer eksempelvis skrive beretninger om, hvad kendisserne foretog sig på deres ferier, selv om de gjorde alt for at skjule sig for offentlighedens søgelys.
Den ulovlige metode kostede Se og Hør en bøde på 10 mio. kr. samt en fængselsstraf til den daværende chefredaktør, Henrik Qvortrup, men ikke desto mindre fandt hverken byretten, landsretten eller Højesteret, at politikeren Morten Helveg Petersen var berettiget til en økonomisk erstatning.
Det samme er Københavns Byret altså nu nået frem til i det efterfølgende gruppesøgsmål, hvilket Line Baun Danielsen har svært ved at forstå. Dommen lægger blandt andet vægt på, at der ikke ser ud til at være sket en ”yderligere videregivelse, anvendelse eller offentliggørelse af kreditkorttransaktioner”.
»For mig er det helt sort, at det er muligt at overtræde lovgivningen og misbruge menneskers kontooplysninger til at skrive historier og snage i folks privatliv, uden at det koster noget. Det er mig ubegribeligt. Det er en sort dag for retfærdigheden,« siger den tidligere tv-vært, der i dag driver et kommunikationsbureau.
Umiddelbart har hun dog ikke i sinde at anke dommen.
»Jeg er gået så langt her i håb om, at retfærdigheden sker fyldest. Det gør den ikke, men jeg orker ikke at køre flere sager, hvis jeg skal være helt ærlig, for der ligger jo også en Højesteretsdom, der formentlig har dannet præcedens,« forklarer Line Baun Danielsen.
Hendes modpart i sagen, Henrik Qvortrup, erklærer sig omvendt glad og tilfreds.
»Men jeg vil tilføje, at det ikke er den store overraskelse. Når en helt parallel sag fører til frifindelse i Højesteret, ville det være besynderligt, hvis byretsdommeren nåede frem til det modsatte resultat,« siger Henrik Qvortrup, som stod i spidsen for Se og Hør fra 2001 til 2008 og i dag er politisk redaktør på B.T.
Han understreger i den forbindelse, at kun det ene søgsmål har involveret ham personligt, mens de øvrige eksempelvis er lagt an mod Aller Media og andre af de dømte navne i straffesagen mod Se og Hør.
»Det er nu fastslået, at der ikke er anledning til at udbetale erstatning, men det ændrer jo ikke på, at jeg begik en fejl i sin tid, da jeg lavede en aftale med kilden. Det er jeg også blevet straffet for, og det er rimeligt, for man skal bare forstå, at der er tale om to forskellige ting: Straffesagen, der for længst er overstået, og så diskussionen om, hvorvidt det per definition udløser en tort-erstatning til nogle kendte. Det er så blevet afgjort nu med et nej,« konstaterer Henrik Qvortrup.
Frifindelsen betyder, at de seks sagsøgere skal betale alle sagsomkostninger, hvoraf regningen fra modparterne - der udover Henrik Qvortrup tæller efterfølgeren Kim Henningsen, tys tys-kilden Peter Bo Henriksen og Aller Media - beløber sig til mere end 500.000 kr.