Serier

PFA: Hurtig vaccineudrulning sparker aktier frem

Jo hurtigere et land er med vaccineudrulning, desto bedre klarer det lokale aktiemarked sig.

Corona rammer verden
Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Det viser en gennemgang, som Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA, har lavet.

- Vaccineudrulning baner vejen for genåbninger og dermed et opsving. Opsvinget bliver kraftigere, hvis det er kombineret med en understøttende penge- og finanspolitik. Og samlet er det positivt for aktiemarkederne, skriver chefstrategen i et notat.

I torsdags viste tal fra USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), at hver femte indbygger i USA - cirka 66 millioner mennesker ud af godt 333 millioner - var færdigvaccineret mod coronavirus. Det svarer til lidt over 19 pct. af befolkningen.

Herhjemme har 445.566 personer - svarende til 7,6 pct. - modtaget begge stik med en coronavaccine, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) søndag.

De amerikanske aktiemarkeder har sat flere rekorder i den seneste tid, og også det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks kunne fredag notere sig en rekord. Herhjemme lukkede C25-indekset ligeledes fredag med en frisk rekord.

Det amerikanske forspring i vacciner har afspejlet sig i aktierne, mens Europa halter en smule bagefter. Men billedet kan ændre sig i løbet af året, fordi USA har mange vaccinemodstandere, hvilket kan lægge en dæmper på økonomien og aktierne. Det kan også komme til at gøre gældende i eksempelvis Frankrig, hvor vaccinemodstanden er udbredt, påpeger Tine Choi Danielsen.

- Men på trods af, at Europa er udfordret på vaccine-skepsis fronten, er der endnu ikke nok vaccinerede til at vi kan se nogen effekt heraf, skriver hun i notatet.

Læs også
Top job