Erhverv

FN's generalsekretær opfordrer til global formueskat

Indfør en formueskat for at bekæmpe uligheden, der er taget til under corona, lyder opfordringen fra FN's generalsektetær.

FNs generalsekretær Antonio Guterres og Mette Frederiksen er til topmøde.
FN

FN’s generalsekretær Antonio Guterres opfordrer verdens lande til at indføre en formueskat for at bekæmpe uligheden, som er blevet forstærket under coronakrisen.

Verdens rigeste har kunnet tilfølje 5.000 mia. dollar til formuen i det forgangne år, mens samfundets svageste har fået det sværere, lyder det fra Guteterres ifølge Bloomberg.

»Jeg opfordrer regeringer til at overveje en solidaritets- eller formueskat på de, der har profiteret i løbet af pandemien, for at reducere den ekstreme ulighed,« siger generalsekretæren:

»Vi har brug for en ny social kontrakt. Baseret på solidaritet og investeringer i uddannelse, anstændige og grønne jobs, et socialt sikkerhedsnet og sundhedsvæsener. Det er fundamentet for vedvarende og inkluderende udvikling.«

Coronakrisen har fået verdens lande til at øge gældsætningen kraftigt for at holde gang i økonomien trods de store nedlukninger. Hvis gælden ikke nedbringes, kan der være færre redskaber i værktøjskassen, næste gang en økonomisk krise indtræffer, og derfor debatteres både øget selskabs- og formueskat i mange lande i øjeblikket.

I USA har den demokratiske senator Elizabeth Warren sammen med to republikanere foreslået en skat på 2 pct. årligt på husholdninger og fonde med en værdien på 50-1.000 mio. dollar, omend forslaget ifølge Bloomberg ikke ventes at kunne blive gennemført.

I sidste uge var det USA’s finansminister Janet Yellen, som tidligere har været chef for centralbanken, der foreslog, at verdens største økonomier indførte en bund under selskabsskatten, så landene ikke fortsætter med at konkurrere hinanden nedad.

Læs også
Top job