Erhverv

Centralbankchef: Opsving kan blive ualmindeligt stærkt

Hvis det lykkes at holde covid 19-smitten nede, kan det økonomiske opsving blive særdeles stærkt.

Eric Rosengren, chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Boston. Han forventer et stærkt økonomiske opsving. Foto: AP Photo/Toby Talbot

Den amerikanske økonomi kan se frem til et betydeligt opsving som følge af lempelig penge- og finanspolitik, men der er stadig plads til masser af forbedring i arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra Eric Rosengren, der er chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Boston.

»Da der fortsat er en betydelig arbejdsløshed, og inflationen er under centralbankens målsætning på 2 pct., er mit perspektiv, at den nuværende meget lempelige pengepolitik er på sin plads,« lød det fra Rosengren i en virtuel diskussion med erhvervsledere ifølge Reuters.

Det vil være afgørende for økonomien, at vacciner mod coronavirus har succes med at hindre nye varianter af virussen i at sprede sig, lød det.

»Under forudsætning af, at varianter af virus ikke bliver særligt problematiske, skulle vi se et ualmindeligt stærkt opsving efter recessionen.«

Den amerikanske centralbank vedtog sidste år et nyt sæt retningslinjer, hvormed man ønsker at holde renten omkring nul indtil inflationen materialiserer sig - og altså ikke hæve renten i forventning om højere inflation, når arbejdsløsheden er lav, ifølge Rosengren.

Politikere og centralbanker forsøger at undgå en langsommelig genopretning, sådan som det skete efter finanskrisen. Ifølge Rosengren er det muligt, at arbejdsløsheden i USA falder til omkring 4 pct. inden for de næste to år - det er samme niveau som før coronapandemien.

Han siger ifølge Reuters, at nogle arbejdsgivere vil være nødt til at øge lænpakken for at tiltrække medarbejdere i takt med, at der kommer gang i økonomien.

Rosengreb mener dog, at det er usandsynligt, at økonomien overopheder i år og siger, at centralbanken har værktøjer til at tackle overraskende høj inflation - hvis den måtte melde sig.

Læs også
Top job