Erhverv

Hedgefond-manager i frontalangreb på finanstilsyn: Svindlere har intet at frygte

David Einhorn langer ud efter tilsynsmyndighederne, som han mener er alt for slappe.

Tesla-topchef Elon Musk har masser af fans - og masser af modstandere. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Den fremtrædende og åbenmundede hedgefond-manager David Einhorn lægger ikke fingre imellem i et nyt brev til sine investorer, hvor han svinger pisken over myndighederne i kølvandet på en række børsskandaler.

Der synes i øjeblikket ikke at gå en dag, uden at endnu en dugfrisk børsnotering får pillet glansen af.

Det mest spektakulære er måske Nikola Motors, der er i efteråret 2020 blev afsløret i at have rullet en lastbil ned ad en bakke i frigear for at give indtrykket af, at man havde en brintdrevet prototype klar.

Torsdag i denne uge er det så QuantumScape, der gik på børsen via en såkaldt SPAC, der beskyldes for ikke at kunne, hvad man påstår. QuantumScape påstår bl.a., at man er på vej med et revolutionerende batteri til elbiler, hvilket tidligere på året fik markedsværdien til at passere 50 mia. dollar.

»Mange, som aldrig ville støtte, at man fjernede finanseringen til politiet har støttet - og har haft held med - fuldstændig at fjerne tilsynenes tænder,« skriver David Einhorn i sit brev til investorerne i hedgefonden Greenlight Capital.

Han langer ud efter Tesla-topchef Elon Musk, der var med til at smide brænde på Gamestop-bålet tidligere i år, hvor aktien i løbet af kort tid steg mange hundrede procent.

»Hvis tilsynene ville have Elon Musk til at stoppe med at manipulere aktier, skulle de have gjort det med mere end et blødt rap over nallerne, da de anklagede ham for at manipulere med Teslas aktier i 2018. Loven gælder ikke for ham, og han kan gøre, præcis hvad han vil,« lyder det fra David Einhorn, hvis hedgefond har tabt en formue på at vædde imod Tesla-aktien. Elon Musk tweetede i 2018, at han arbejdede på at afnotere Tesla, og at finansieringen var på plads, hvilket sendt kursen i vejret. Senere viste det sig, at der ingen finansiering var.

David Einhorn nævner et andet eksempel på myndighedernes slappe ageren.

Statsanklageren i New York undersøgte kryptovalutaen Tether, som påstod, at hver enhed af kryptovalutaen var dækket af én dollar.

På et tidspunkt var der udstedt Tether med en samlet værdi på 40 mia. dollar, men statsanklageren fandt, at det alt sammen »var en løgn«, og at bagmændene »ulovligt havde dækket over store finansielle tab for at holde deres fidus kørende og beskytte deres bundlinje«.

Lukkede myndighederne så Tether ned, skriver Einhorn retorisk i sit brev. Eller blev nogen anholdt og mistede jobbet, lyder det videre.

»Nej, selvfølgelig ikke. Tether fik en bøde på 18,5 mio. dollar og accepterede at stoppe al handelsaktivitet med New Yorkere,« skriver Einhorn:

»Det svarer til, at Bernie Madoff havde fået at vide, at han skulle betale en lille bøde og stoppe med at bedrage New Yorkere, men at skulle være velkommen til at hygge sig med folk fra Palm Beach.«

Bernie Madoff var bagmanden bag et gigantisk pyramidespil og blev idømt 150 år i fængsel, hvor han døde onsdag af nuturlige årsager - 82 år gammel.

BRANCHENYT
Læs også