Aktieanalytiker: Carsten Egeriis er en »lappeløsning« for Danske Bank
Manglende erfaring og en lav alder kan resultere i, at 44-årige Carsten Egeriis ikke bliver den permanente topchef for Danske Bank. Det vurderer Sydbanks aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen.
Det er ikke optimalt, at den nu tidligere Danske Bank-topchef Chris Vogelzang mandag er trådt tilbage efter at være mistænkt for mulig lovovertrædelser i Holland.
Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen, der ser udnævnelsen af Danske Banks 44-årige riskochef Carsten Egeriis som en midlertidig løsning på topposten.
»Banken er i fuld gang med en strategisk omstilling, som Chris Vogelzang har været bannerfører for, og derfor er det ud fra et strategisk perspektiv ikke optimalt, at han nu må forlade banken. Carsten Egeriis har været med i omstillingen og har erfaring i den finansielle sektor, men han har jo ikke været i Danske Bank forfærdeligt længe. For mig at se, virker det som en lappeløsning for at sikre, at banken ikke står i et ledelsesmæssigt vakuum, indtil man finder en mere permanent løsning,« siger han.
Ifølge Danske Bank har Chris Vogelzang valgt at forlade banken, fordi han er mistænkt for potentiel lovovertrædelse vedrørende forebyggelse af hvidvask i den hollandske bank ABN Amro.
»Det kommer som en stor overraskelse, at Vogelzang nu må forlade banken. Jeg kan forestille mig, at Finanstilsynet får svært ved at godkende Carsten Egeriis som CEO pga. hans lave alder og manglende erfaring med ledelse i store banker. Det var bl.a. det, som Jacob Aarup snublede på,« siger Mikkel Emil Jensen.
Carsten Egeriis blev hentet til Danske Bank i 2017 fra Barclays Bank i London og blev i december sidste år udnævnt til ny formand for bankernes interesseorganisation Finans Danmark som en af de yngste nogensinde.
»Strategien er lagt, og banken ved, hvor den vil hen, men det er på ingen måde optimalt med et skifte. Derfor viser det også, at Danske Bank ikke tager nogen chancer, når det kommer til mulige hvidvasksager. Chris Vogelzang er hverken sigtet eller skyldig, men banken har på ingen måde råd til at have sådan en sag hængende over sig med den historie, som den selv har,« siger Mikkel Emil Jensen.
Han mener derfor, at beslutningen er truffet ud fra en »nødvendighed« i forsøget på at beskytte bankens omdømme.
Også for Jyske Banks aktieanalytiker Anders Haulund Vollesen kommer direktørskiftet som en stor overraskelse.
Til Ritzau siger han, at det er »helt naturligt«, hvis meldingen ændrer ved aktiekursen i dag.
»Fair nok, hvis der er lidt usikkerhed omkring aktien i dag og den sætter sig, men jeg tror ikke, at det bliver et langsigtet problem for aktiekursen,« siger han til mediet.
Samme forventninger har Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.
»Investorerne tager næppe godt imod meldingen. De vil forventligt sende aktien ned i dag, men kommer Danske Bank i mål med sin strategi, skal den nok rette sig igen, men dagen i dag kommer som en kæmpe overraskelse,« siger han.
Danske Bank-aktien er steget knap 23 pct. i år og lukkede fredag i 123,50 kr. efter en stigning på 2,3 pct.