Serier

At studere i Hong Kong har givet mig et nyt syn på konkurrence

Arbejdsmarkedet i Hong Kong er intenst og konkurrencepræget.

Talenternes uddannelsesrejse
Det er en hård ansættelsesproces, der venter mange af Celiane Lindestrøms studiekammerater, når de er færdige med deres uddannelse. Foto: Privat

HONG KONG - Efter at have tilbragt snart fire måneder i Hong Kong, er vi som Globe-hold ved at afslutte vores første udvekslingssemester på The Chinese University of Hong Kong.

Da vi tog afsted fra Danmark, var jeg stærkt indstillet på, at det generelle konkurrenceniveau ville ligge højt. Ikke blot på universitetet, men også i det bredere erhvervsliv. Dette har jeg både fået bekræftet – og nuanceret.

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

I mødet med de lokale medstuderende på studiet, er der ingen tvivl om, at konkurrencen er stor. Ikke blot er ansøgningsprocessen til Globe for de studerende fra Hong Kong omfattende – det bliver også forventet, at de holder et vist karaktergennemsnit i løbet af studiet.

Dertil er flere af vores fag bygget op omkring curved grading-princippet, hvor karakteren afhænger af ens relative performance på holdet. Selvom gruppearbejde bidrager til en væsentlig del af den endelige karakter, forbliver konkurrencementaliteten i fokus, hvad enten det er på individuelt plan eller mellem grupper.

Samtidig er det arbejdsmarked, mine medstuderende i Hong Kong står overfor, intenst og konkurrencedrevet.

En lokal studerende fortalte mig forleden om den intensive og AI-drevne interviewproces, der går forud for et praktikophold hos de internationale konsulenthuse og investeringsbanker i Hong Kong. At der er stor konkurrence om et fåtal af eftertragtede stillinger, er ikke overraskende, men interviewprocessen gjorde alligevel stort indtryk på mig.

For fra man sender sin ansøgning, kan der gå fire led, til den lander i hænderne på et menneske. Inden da skal man igennem en serie af standardiserede og pymetriske tests, samt monologbaserede videointerviews.

Pymetriske tests er, kort fortalt, små AI-baserede spil, der har til formål at evaluere kandidatens adfærd og kognitive profil. En medstuderende fra USA fortæller mig, at samme interviewform også er velkendt i USA, og selvom danske virksomheder har adapteret lignende redskaber, har automatiseringen ikke vundet indpas i samme grad – endnu.

Jeg tror dog, at danske studerende med internationale karriereambitioner godt kan forberede sig på den samme udvikling.

I samtalen med mine medstuderende fra Hong Kong og USA blev det klart for mig, at vores tilgang til konkurrence har mange ligheder, hvorimod forskellen bestod i vores udgangspunkter. For selvom vi som studerende på CBS bliver eksponerede for det internationale arbejdsmarked, ligger det primære fokus alligevel på det danske, og vi har derfor et mindre indblik i, hvilke kvalifikationer der måles på internationalt.

Når konkurrencen om jobs i internationale virksomheder vokser, tror jeg, det er essentielt for studerende at forberede sig på de vilkår, der venter os i fremtiden. Vi bør samtidig være afklarede med, at de ting vi ikke kan i dag, oftest er de ting, vi ikke har øvet os på endnu.

Mit møde med Hong Kongs konkurrencedrevne studie- og arbejdskultur har givet mig et glimt af, hvad der forventes af internationale kandidater i fremtiden. Det har også givet mig et indblik i, at vi som danske studerende godt kan være med – bare vi har den rette viden om, hvad der venter.

Læs også