Erhverv

Nye tal: Forgæves rekrutteringer på niveau med før coronakrisen

En ny undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af forgæves rekrutteringer stiger markant.

Dansk Arbejdsgiverforenings (DA)  direktør Jacob Holbraad.

Visse dele af det danske arbejdsmarked er midt i coronakrisen glohedt.

Mange arbejdsgivere må nemlig gå forgæves i jagten på nye medarbejdere, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Tal, der får Dansk Arbejdsgiverforening til at råbe vagt i gevær.

»Det er meget markant, at virksomhederne har haft så svært ved at finde de rigtige medarbejdere. Vi risikerer at sætte det kommende opsving over styr, inden det for alvor er kommet i gang, hvis ikke der tages fat på problemet,« udtaler Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), i en kommentar til de nye tal.

Undersøgelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser bl.a. at antallet af forgæves rekrutteringer i marts 2021 er opgjort til 74.700 (målt over det seneste halvår). Det er ifølge styrelsen på niveau med situationen før coronakrisen og væsentligt over tallet i december 2020, der lå på 47.300.

»Der er brug for politisk handling, så vi sikrer, at der er findes tilstrækkelig med arbejdskraft. Med vedtagelsen af Arne-pensionen trækker regeringen tusinder af mennesker ud af arbejdsmarkedet, og det er alt sammen skidt nyt for erhvervslivet, som har brug for flere medarbejdere. Der er behov for, at politikerne tager mangel på arbejdskraft langt mere alvorligt,« udtaler Jacob Holbraad.

Heller ikke hos Dansk Erhverv skaber dagens tal optimisme.

»Det vil rent ud sagt være sørgeligt, hvis mangel på arbejdskraft bliver en hæmmende faktor i forhold til at få gang i dansk erhvervsliv,« udtaler Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Ifølge ham er det særlige ved jobåbninger, at hvis ikke de besættes hurtigt i takt med, at de opstår, så forsvinder de igen.

»Derfor appellerer Dansk Erhverv på baggrund af tallene til, at regeringen hurtigst muligt får iværksat hurtigtvirkende initiativer, der kan få arbejdsudbuddet til at stige,« udtaler Peter Halkjær.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering understreger, at der er store forskelle fra branche til branche og fra landsdel til landsel, mens tendensen er mere tydelig, når det handler om, hvilke stillinger der er svære at få besat.

Generelt er udfordringerne mindst i den offentlige sektor, mens problemets omfang er størst i den private sektor.

Dykker man ned i tallene, er der særligt lidt succes, når det handler om at rekruttere tømrere og social- og sundhedsassistenter. Her var der i tallene for marts en forgæves rekrutteringsrate på henholdsvis hele 43 pct. og 33 pct.

Analysen kan læses i sin helhed her.

BRANCHENYT
Læs også