Tidligere forsvarschef bliver ny formand for JP/Politikens Hus

Peter Bartram afløser næste år Lars Munch som formand for JP/Politikens Hus. Udskiftningen synes at blotlægge en magtkamp mellem mediekoncernens to ejerfonde.

Peter Bartram har hidtil været næstformand for såvel JP/Politikens Hus som Jyllands-Postens Fond. Foto: Ivan Boll

En af landets største mediekoncerner, JP/Politikens Hus, udskifter næste år Lars Munch med Peter Bartram for enden af bestyrelsesbordet.

Det sker i forbindelse med generalforsamlingen i 2022, bekræfter Peter Bartram over for Finans i forlængelse af en artikel i erhvervsmediet Inside Business.

»Det er rigtigt. Flere kommentarer har jeg ikke lige nu,« siger Peter Bartram, der i øjeblikket er næstformand for såvel JP/Politikens Hus som koncernens ene ejerfond, Jyllands-Postens Fond, hvor formand Jørgen Ejbøl angiveligt har krævet en rokade.

»Det er Jyllands-Postens Fonds tur til at overtage formandsposten, andet er der faktisk ikke at sige til det,« konstaterer Jørgen Ejbøl over for Mediawatch.

Siden fusionen af Jyllands-Posten og Politikens Hus i 2003 har Lars Munch spillet en absolut nøglerolle. Først som adm. direktør for koncernen frem til 2014 og derpå som formand.

Hvorvidt Lars Munch fortsætter i en anden rolle i koncernen fremover, ønsker hverken ejerfondene eller den afgående formand at svare på her og nu.

»Jeg står over denne gang,« lyder det fra Lars Munch, som med et honorar på næsten 2,5 mio. kr. er blandt de højeste lønnede skikkelser i de danske bestyrelseslokaler.

Den adm. direktør for Jyllands-Postens Hus, Stig Ørskov, ønsker heller ikke at kommentere det forestående skifte.

»Men det har været et stort privilegium at indgå i et mangeårigt, tæt samarbejde med en publicist af Lars Munchs kaliber. Det har jeg lært uendeligt meget af, og jeg håber, at han vil bevare en tilknytning til huset,« siger Stig Ørskov.

Udskiftningen synes at blotlægge en længerevarende magtkamp mellem Politikens Fond og Jyllands-Postens Fond, der hver især ejer halvdelen af mediekoncernen med en omsætning på knap 3 mia. kr.

Ifølge en aftale mellem de to fonde skulle Jørgen Ejbøl forlade næstformandsposten i JP/Politikens Hus i foråret 2015 efter at have videregivet formandsdepechen til Lars Munch, men først to år senere overlod Ejbøl pladsen til Bartram.

Den beslutning gjorde klimaet »ubehageligt« omkring det runde bord i JP/Politikens Hus, fremgår det af portrætbogen ”Pansergeneralen” om Jørgen Ejbøl.

Bogens titel refererer til det hårde tilnavn, som Jørgen Ejbøl har fået i mediebranchen efter at have gjort sin pondus gældende gennem mere end tre årtier i chefredaktionerne for Berlingske Tidende, Jydske Vestkysten og ikke mindst Jyllands-Posten.

Peter Bartram har i den sammenligning kun en beskeden erfaring fra mediebranchen. Til gengæld er han en ægte general med 36 års soldatertjeneste bag sig og en fortid som landets yngste forsvarschef.

I 2017 valgte han imidlertid at forfølge en civil bestyrelseskarriere efter fem års virke som øverstbefalende for de 22.000 medarbejdere i Forsvaret.

Sidenhen har Peter Bartram varetaget formandsposten hos Center for Ledelse, One Cyber Group og Børns Vilkår, alt imens han også har haft sæde i Jyske Banks repræsentantskab og en menig bestyrelsespost i Desmi.

BRANCHENYT
Læs også