Erhverv

Lækkede dokumenter: Piratliga kraftigt inspireret af amerikanske tilstande

Det stærkt omdiskuterede Super League vil ifølge lækkede dokumenter være kraftigt inspireret af amerikanske sportsgrene med lønloft og større deling af beløbene mellem klubberne.

Florentino Perez har været præsident for den spanske klub Real Madrid siden 2009. Han er samtidig manden, der skal stå i spidsen for Super League. Arturo Rodriguez/AP.

Mens cirka alle verdens fodboldfans allerede har set rødt over piratturneringen Super League, viser det sig nu, at fodboldturneringen vil være kraftigt inspireret af den amerikanske model kendt fra f.eks. NFL, NBA og NHL med bl.a. lønloft og større deling mellem særligt de stiftende klubber.

Det viser dokumenter, som Financial Times har fået adgang til.

Ifølge mediet forventer Super League-klubberne, at den nye turnering hvert år vil hente omkring 4 mia. euro hjem i form af tv-aftaler og sponsorater. Det svarer til ca. det dobbelte af, hvad den fineste klubturnering i dag, Champions League, genererer.

Turneringen, der er blevet kritiseret af stort set alle og som så småt er begyndt at smuldre, fordi flere af de involverede klubber har trukket sig, vil endvidere udmærke sig ved, at vinderen kun vil få ca. halvanden gang så mange penge som det hold, der ender dårligst.

Til sammenligning er det tal ca. tre en halv gang i den bedste spanske række, La Liga.

De 12 klubber, der var med til at stifte turneringen, er engelske Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, de spanske klubber Real Madrid, FC Barcelona og Atlético Madrid samt de italienske Juventus, Inter og AC Milan. Men samtlige engelske klubber ser nu ud til at trække deres tilslutning.

Ambitionen er at få tre klubber mere med, mens de sidste fem hold på en eller anden måde skal kunne skifte fra år til år.

Kritikken har været bredt funderet, men går hovedsageligt på, at man er ligeglad med fansene, der har en helt central rolle i at have skabt klubberne, ligesom stribevis af fodboldkyndige folk har set rødt over, at der ikke vil være noget forhold mellem indsats og belønning.

Det kommer særligt til udtryk ved, at de stiftende klubber ikke kan rykke ud af turneringen, hvis de gør det skidt.

Problemet med det, udover det rent sportslige, er, at de respektive hold vil være sikre på kunne cashe ind hvert år og dermed sikre stabile og sikkert ganske lukrative overskud til nogle få ejere.

BRANCHENYT
Læs også