Erhverv

Overblik: Derfor ser fremtiden sort ud for udskældt fodboldliga efter dramatisk nat

Efter et par hektiske dage har flere klubber valgt at trække sig fra projektet med at danne en ny, europæisk fodboldliga.

Fans har protesteret over den nye Super League, bl.a. her inden Chelseas kamp tirsdag aften. Kort efter begyndte de engelske klubber at bekræfte, at de er på vej ud af projektet. Foto: REUTERS/Matthew Childs

1) Hvad er der sket?

Seks engelske hold har trukket sig fra projektet med at danne en ny, europæisk fodboldliga.

De var ellers blandt de 12 storklubber, der havde indgået en aftale om at stifte en lukket liga ved navn European Super League.

Det drejer sig om Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City og Tottenham.

»Vi beklager den angst og bekymring, der udsprang af forslaget om en Super League«, skriver Tottenham.

Dermed er Juventus, Inter, AC Milan, Real Madrid, FC Barcelona og Atletico Madrid de eneste klubber tilbage i projektet om at oprette en ny liga for 20 hold, hvoraf fem skal kvalificere sig, mens 15 af holdene er sikre på deltagelse hvert år. Planerne blev i første omgang offentliggjort søndag aften.

Det var meningen, at turneringen skulle begynde i august med kampe i midtugen, så klubberne fortsat kunne deltage i de nationale ligaer – det har det europæiske fodboldforbund Uefa dog afvist at tillade, hvis ligaen bliver en realitet.

2) Hvorfor har de trukket sig?

Blandt fansene har det især været de engelske, der har været aktive i deres kritik af storklubbernes storstilede udbryderprojekt.

Senest tirsdag aften mødte op mod 2000 Chelsea-fans op inden Premier League-kampen mod Brighton for at vise deres utilfredshed med klubbens engagement i den nye liga.

Samtidig begyndte der at komme kritiske ytringer fra spillerne i de involverede klubber. Flere Liverpool-spillere - heriblandt anfører Jordan Henderson - lagde en tekst op på deres sociale medier med teksten »vi bryder os ikke om det, og vi ønsker ikke, at det sker«.

Imens begyndte de første meldinger om, at Chelsea og Manchester City havde fortrudt deres involvering i projektet. Omkring kl. 22.30 bekræftede Manchester City, at klubben havde »påbegyndt proceduren med henblik på at trække sig fra udviklingen af en Europæisk Super League«.

I løbet af de efterfølgende timer begyndte bekræftelserne at komme fra de øvrige engelske klubber, mens alle 12 stiftende klubber bag projektet mødtes til et krisemøde.

Klubberne har også været under massivt pres fra det internationale fodboldforbund, Fifa, og det europæiske fodboldforbund, Uefa. Uefa har truet klubberne med at udelukke deres spillere fra turneringer som EM og Champions League.

»Hvis nogen vælger at gå deres egne veje, så må de leve med konsekvenserne af deres valg. Konkret betyder det, at enten er du inde, eller også er du ude,« sagde Fifa-præsidenten Gianni Infantino tirsdag.

3) Hvad nu - er projektet dødt?

Formelt set er der stadig seks klubber tilbage i projektet.

Ifølge spanske medier har Atletico Madrid og FC Barcelona imidlertid også planer om at trække sig, mens Inter Milan og AC Milan skulle have de samme overvejelser ifølge nyhedsbureauet Ansa.

Indtil videre har FC Barcelona-præsident Joan Laporta nøjedes med at udtale, at »Barca vil ikke være en del af Super League uden godkendelse fra klubbernes medlemmer. Det er dem, der bestemmer. Det er deres klub«.

Organisationen bag Super League har udsendt en meddelelse, hvor der bliver varslet ændringer efter de engelske klubbers exit.

»På trods af den annoncerede afgang fra de engelske klubber, der er blevet tvunget til at tage sådan en beslutning på grund af presset på dem, er vi overbeviste om, at vores forslag er helt på linje med den europæiske lovgivning. Med tanke på de nuværende omstændigheder vil vi genoverveje de mest passende skridt for at ændre projektet,« lyder det i en meddelelse.

4) Hvordan har reaktionerne været?

Der er blevet jublet igennem blandt fans, spillere og andre af spillets aktører i løbet af natten.

Uefa har budt de seks engelske klubber velkommen tilbage og slår fast, at »de har en masse at tilbyde - ikke bare til vores turneringer, men til hele det europæiske spil«:

»Det vigtigste er, at vi kommer videre og genopbygger det fællesskab, som spillet havde før alt dette, og at vi sammen bevæger os fremad,« siger han.

Det engelske fodboldforbund, FA, har også jublet over klubbernes beslutning.

»Engelsk fodbold har en stolt historie baseret på muligheder for alle klubber, og vi har været enige i vores modstand mod en lukket liga. Det var et forslag, der med dets design kunne have adskilt os, men som i stedet har samlet os,« lyder det i en meddelelse, hvor fansene også bliver fremhævet.

»Vi vil gerne sende en særlig tak til fansene for deres indflydelsesrige og utvetydige stemme i denne tid, hvor de har holdt fast i de gældende principper for fodbold. Det er en magtfuld påmindelse om, at sporten er og altid vil være for fansene«.

Manchester City-spilleren Benjamin Mendy har kaldt det »en smuk dag for fodbolden«, mens den tidligere Liverpool-legende Kenny Dalglish er »lettet over at vide, at klubben har lyttet til fansene«.

»Folket har talt. Vi var på grænsen til anarki, hvis dette havde fortsat. Peréz (præsidenten for Super League, red.) har måske en bøde på 100 millioner pund hængende over hovedet på klubberne - det håber jeg. Jeg håber, at klubberne får en massiv bøde for at trække sig, så de ender med at æde hinanden op,« udtaler den tidligere Manchester United-anfører Gary Neville, der har været en hård kritiker af den nye liga.

Læs også